Orbán už nebude podporovať jemu blízke súkromné médiá

NETKY.SK • 15 Január 2015, 10:50 • 2 min
Orbán už nebude podporovať jemu blízke súkromné médiá

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa rozhodol, že už nebude podporovať jemu blízke súkromné médiá. Vláda sa v budúcnosti chce údajne opierať výhradne o verejnoprávne médiá, napísal dnes spravodajský server Vs.hu.

slovakia

left justify in out

Serveru viaceré nezávislé zdroje potvrdili, že Orbán minulý piatok zvolal šéfov médií blízkych vláde, medzi ktorými boli aj šéfredaktor rozhlasu Lánchíd Rádió Otto Gajdics, šéfredaktor týždenníka Heti Válasz Gábor Borókai, šéfredaktori Magyar Nemzetu a serveru Mno.hu Gábor Liszkay a Gábor Élö, ako aj šéf týždenníka Magyar Demokrata András Bencsik.

 

Premiér im povedal, že už nepovažuje za dôležité podporovať tieto súkromné médiá a doterajší nadštandardný vzťah medzi nimi a vládnou stranou Fidesz sa skončí.

 

Podľa nemenovaných zdrojov Orbán dodal, že za najdôležitejší komunikačný kanál na prezentovanie postojov Fideszu bude považovať verejnoprávne médiá. Šéfov súkromných médií upozornil na to, aby neočakávali v budúcnosti významné množstvo reklamy od štátu a aby sa "postavili na vlastné nohy".

 

Vs.hu v tejto súvislosti pripomína, že Fond na podporu poskytovateľov mediálnych služieb a správy majetku (MTVA), ktorý má na starosti výrobu spravodajstva a iných programov pre verejnoprávne médiá, začiatkom minulého týždňa oznámil, že z televíznej stanice M1 vytvorí spravodajský kanál.

 

Premiérov hovorca Bertalan Havasi odmietol komentovať, či potvrdiť uvedené informácie s poznámkou, že išlo o neverejné stretnutie.

 

Server poznamenal, že po vlaňajších parlamentných voľbách bol už v lete citeľný nárast napätia vo vzťahu Orbána s jedným z najdôležitejších vlastníkov viacerých pravicových médií - Lajosom Simicskom. Pod jeho vplyv patrili Magyar Nemzet, Hír TV a Lánchíd Rádió.

 

Magyar Nemzet v septembri zvýšil cenu výtlačkov a šéfredaktor Liszkay v úvodníku neopomenul napísať, že zvyšovať ceny boli nútení naposledy v časoch Medgyessyho vlády. V Magyar Nemzete potom museli ešte aj znižovať počet zamestnancov. Prepúšťali aj z Hír TV, ktorý v poslednom čase informuje o vládnych krokoch, prípadne o záležitostiach Fideszu, čoraz kritickejšie. Na rozhovory volajú do tejto televízie stále viac ľavicových politikov, píše Vs.hu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies