Orbán: Stredná Európa bude v rámci EÚ v budúcom desaťročí rásť najviac

NETKY.SK • 18 December 2013, 10:58 • 2 min
Orbán: Stredná Európa bude v rámci EÚ v budúcom desaťročí rásť najviac

ISTANBUL - V budúcom desaťročí bude stredná Európa ekonomicky najrýchlejšie rastúcim regiónom Európskej únie (EÚ), vyhlásil v utorok večer predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v tureckom Istanbule na turecko-maďarskom obchodnom fóre.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI Orbán zdôraznil, že súčasťou strednej Európy je aj Maďarsko, ktoré vláda v uplynulých rokoch pretvorila na výrobné centrum a kam "prichádza mimoriadne veľa zahraničného kapitálu". "Položili sme základy úspešnej maďarskej ekonomiky, potrebujeme však ešte niekoľko rokov, aby sme prácu úspešne dokončili," dodal premiér pred 200 tureckými a maďarskými podnikateľmi s poznámkou, že na budúci rok budú parlamentné voľby.

Orbán pripomenul, že pred 13 rokmi už navštívil ako predseda vlády Turecko, ktoré však v tom čase bolo inou krajinou. "Dnes už Turecko prešlo obrovským vývojom, je sebavedomé a má svoju víziu budúcnosti," konštatoval.

Podľa jeho slov žiaľ v EÚ zďaleka nie je situácia taká optimistická, únia totiž nenašla odpovede na otázky, od ktorých závisí budúcnosť a úspech. "Na rozdiel od Turecka EÚ demograficky upadá. Určité podstatné veci stratili na váhe: nectí sa rodina, práca, národ, vládnu idey iného druhu," prezentoval Orbán svoj pohľad a vyjadril nádej, že vodcovia Maďarska i únie si preštudujú úspech Turecka.

Predsedu maďarskej vlády dnes prijme v Ankare turecký prezident Abdullah Gül, predseda Veľkého národného zhromaždenia Turecka Cemil Çiçek a turecký premiér Recep Tayyip Erdogan.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies