Orbán: So Seehoferom sme sa nestretli "proti" Merkelovej

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 14:31 • 2 min
Orbán: So Seehoferom sme sa nestretli "proti" Merkelovej

BUDAPEŠŤ - O otázkach migrácie i hospodárskych vzťahov rokoval dnes v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán s bavorským premiérom Horstom Seehoferom.

slovakia

left justify in out

Podľa spravodajského servera Hvg.hu Orbán na spoločnej tlačovej konferencii zdôraznil, že cieľom ich stretnutia nebolo oslabiť nemeckú vládu ani kancelárku Angelu Merkelovú, pretože jeho strana Fidesz, ktorá je takisto členom Európskej ľudovej strany (EPP), má záujem na víťazstve vládnych strán nemeckej únie CDU/CSU.

 

"Maďarsko sa nechce zúčastniť volebného boja v Nemecku, vyhlásenia o migrácii nie sú o tom. Avšak v rámci politiky Európskej únie určite povieme to, čo si myslíme," povedal maďarský ministerský predseda, ktorý sa poďakoval Bavorsku za to, že v migračnej kríze jeho obyvatelia pochopili maďarský postoj.

 

Seehofer vyjadril nádej, že budúcotýždňový summit EÚ bude úspešný. Merkelovej zaželal, aby aj ona bola na tejto schôdzke úspešná a aby účastníci summitu v migračnej otázke našli dlhodobé riešenie.

 

Seehofer prezentoval postoj Bavorska, podľa ktorého základným princípom je znížiť počet migrantov na minimum, preto táto spolková krajina podporuje sprísnenie hraničných kontrol. Denne do Bavorska prichádza 500 migrantov, čo je však závislé od krokov balkánskych krajín. "My by sme chceli, aby na riešenie migračnej krízy existovalo celoeurópske riešenie," dodal bavorský premiér.

 

Orbán k pripravovanému summitu EÚ-Turecko povedal, že Maďarsko je ochotné finančne podporiť Ankaru. V otázke víz však zdôraznil, že jeho krajina by uprednostnila bezvízový styk s Ukrajinou, a až potom s Tureckom. "Z hľadiska počtu migrantov považujeme za optimálne číslo nulu, preto sa nemôže zrodiť rozhodnutie, že by sme mali prevziať migrantov z Turecka. Musíme byť schopní hermeticky uzatvoriť svoje hranice," uviedol predseda maďarskej vlády.

 

Orbán povedal, že so Seehoferom si rozumejú preto, lebo obaja zastávajú kultúru dodržiavania dohôd. Bavorský premiér podčiarkol, že by Bavorsko privítalo poriadok v Európe, preto považuje za nepochopiteľné, prečo Európa už dávnejšie neposkytla podporu krajinám, ktoré strážia schengenské hranice. "Týka sa to Grécka i Maďarska," uzavrel Seehofer.

 

Predseda maďarskej vlády podčiarkol, že Nemecko je najdôležitejším obchodným partnerom Maďarska, v rámci neho do Bavorska vyviezlo vlani Maďarsko tovar v hodnote 8,5 miliardy eur. "V Maďarsku funguje 2330 bavorských podnikov, ktoré zamestnávajú vyše 100.000 ľudí," podotkol Orbán, ktorého Seehofer pochválil za ekonomickú situáciu Maďarska. Dodal, že niektoré ukazovatele sú lepšie ako nemecké a zvlášť ocenil stabilnú finančnú situáciu v Maďarsku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies