Orbán sa jasne vyjadril! Ako rozhodne Maďarsko pri kandidatúre Ukrajiny do EÚ?

NETKY.SK • 21 Jún 2022, 17:45 • 2 min
Orbán sa jasne vyjadril! Ako rozhodne Maďarsko pri kandidatúre Ukrajiny do EÚ?

BUDAPEŠŤ – Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok telefonoval s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

slovakia

left justify in out

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok ubezpečil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že Maďarsko podporí kandidatúru Ukrajiny na členstvo v Európskej únii a že jeho krajina je za čo najskoršie odstránenie byrokratických prekážok pred vstupom Ukrajiny do EÚ. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odvolaním sa na agentúru MTI.

 

img

 

Orbánov hovorca Bertalan Havasi uviedol, že maďarský premiér v telefonickom rozhovore Zelenského informoval, že na summite EÚ, ktorý sa začne vo štvrtok v Bruseli, bude zastávať tento postoj. Orbán podotkol, že Maďarsko už prijalo takmer 800 000 utečencov z Ukrajiny a že Budapešť je pripravená na pokračovanie spolupráce s Kyjevom v energetickej oblasti, že Maďarsko ponúka možnosť prevozu ukrajinského obilia po železnici a že chce prijať ďalších ukrajinských študentov. Podľa Havasiho ukrajinský prezident vyjadril v mene ukrajinského ľudu vďaku za maďarskú pomoc.

 

Možno vás zaujme: Koalícia prináša výsledky! SaS sa vracia na koaličné rady

 

Zelenskyj pozval Orbána na návštevu Ukrajiny. Informuje o tom spravodajca TASR v Budapešti s odkazom na spravodajský server telex.hu, podľa ktorého to vyplynulo zo Zelenského príspevku na Twitteri, nie však z oficiálnej správy Orbánovho úradu.

 

 

Telex.hu zisťoval u premiérovho hovorcu Bertalana Havasiho, či Orbán pozvanie prijme. „O všetkých oficiálnych medzinárodných programoch premiéra budeme redakcie včas informovať, ako zvyčajne,“ reagoval hovorca pre server, ktorý pripomenul, že od vypuknutia vojny na Ukrajine navštívilo Kyjev viacero európskych lídrov. Minulý týždeň to boli nemecký kancelár Olaf Scholz, francúzsky prezident Emmanuel Macron, ale aj taliansky premiér Mario Draghi, píše telex.hu.

 

K téme: AKTUALIZÁCIA: Po príchode Draghiho, Macrona a Scholza sa ozval letecký poplach



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies