Orbán predstaví novú vládu začiatkom júna

NETKY.SK • 13 Máj 2014, 19:22 • 2 min
Orbán predstaví novú vládu začiatkom júna

BUDAPEŠŤ - Staronový maďarský premiér Viktor Orbán predstaví svoju novú vládu už 6. júna. V utorok o tom s odvolaním sa na šéfa jeho kancelárie Jánosa Lázára informuje tlačová agentúra MTI.

slovakia

left justify in out

Nový vládny kabinet bude podľa neho "jasný, jednoduchý a priamočiary". Orbán bude okrem kresla premiéra zastávať aj post splnomocnenca pre fondy Európskej únie, dodal Lázár.

 

Maďarský parlament sa minulý utorok stretol na prvej schôdzi po aprílových voľbách, ktoré rozhodli o novej podobe pléna. To je po novom iba 199-členné a ústavnú väčšinu v ňom opätovne získala koalícia na čele so staronovým premiérom Orbánom. Parlament ho v sobotu opätovne formálne potvrdil na poste predsedu vlády. Za Orbána sa postavilo 130 poslancov, proti jeho opätovnému vymenovaniu bolo 57 členov zákonodarného zboru. V inauguračnom prejave premiér medzi priority svojej novej vlády zaradil aj zaistenie autonómie pre maďarské menšiny žijúce v krajinách strednej Európy. 

 

Maďarský prezident János Áder začiatkom apríla poveril Orbána zostavením novej vlády po víťazstve Fidezsu v aprílových parlamentných voľbách. Orbánova pravicovo-populistická strana Fidesz a koaliční kresťanskí demokrati vo voľbách získali ústavnú väčšinu v parlamente, kde bude disponovať 133 kreslami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies