Orbán po schôdzke s Davutoglom: EÚ už nie je úspešná, ale Turecko je

NETKY.SK • 24 Február 2015, 18:34 • 2 min
Orbán po schôdzke s Davutoglom: EÚ už nie je úspešná, ale Turecko je

BUDAPEŠŤ - Bolo by dobré analyzovať, ako je možné, že Európska únia už nie je úspešná, ale Turecko, Singapur, Rusko alebo Čína, ktoré sa neriadia ideami EÚ, sa stali úspešnými.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na tlačovej konferencii po schôdzke s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom.
     

Podľa internetového vydania týždenníka Heti Világgazdaság predseda maďarskej vlády uvedenými slovami reagoval na novinársku otázku týkajúcu sa neliberálnej demokracie v Turecku. Orbán povedal, že nasledovať príklad iných krajín treba veľmi opatrne, avšak napriek všetkému by bolo vhodné analyzovať uvedenú otázku úspešnosti.
     

Ako dodal, Turecko je čo do populácie najmladšou krajinou. Rodí sa tam podstatne viac detí než v ktorejkoľvek európskej krajine. "Svedčí to o tom, že hodnota rodiny v Turecku je veľmi vysoká. Ponaučením je, že rodiny treba podporovať, ich hodnotu treba zachovávať a na rodiny treba stavať," zdôraznil maďarský premiér.
     

Davutoglu označil Maďarsko z istého hľadiska za bližšieho partnera Turecka, než sú niektoré susedné krajiny. Maďarsko i Turecko majú podobné postoje v rámci NATO, ako i k otázkam EÚ, preto sú vzťahy týchto krajín stabilné. "Všetci sme vnukmi Attilu," zdôraznil turecký premiér: Turci totiž vždy radili Húnov medzi svojich predkov.
     

Orbán poznamenal, že Maďari stále hovoria najviac o dejinách s Turkami. "V taký čas si vždy pripomenieme legendy, pripomenieme si myšlienku, že sme Attilovými vnukmi, že sme hrdinsky bojovali proti sebe, že Rákoci a Košut našli útočisko napokon v Turecku, ale nakoniec v prítomnosti existujú obe krajiny ako suverénne a hrdé štáty," cituje Heti Világgazdaság slová maďarského premiéra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies