Orbán plánuje v Budapešti pamätník nemeckej okupácie

NETKY.SK • 8 Január 2014, 15:55 • 2 min
Orbán plánuje v Budapešti pamätník nemeckej okupácie

BUDAPEŠŤ - Na Silvestra prekvapila vláda maďarského premiéra Viktora Orbána rozhodnutím, na základe ktorého má na budapeštianskom Námestí slobody do marca 2014 vzniknúť pamätník "nemeckej okupácie".

slovakia

left justify in out

Myslí sa tým spomienkové miesto na vojenskú okupáciu Maďarska spojeneckým Nemeckom z 19. marca 1944, keď do krajiny vpochodovali fašistické jednotky.

Po obsadení Maďarska nacistami došlo k deportáciám Židov do koncentračných táborov. "Obsadenie" je však v tomto kontexte metaforický pojem, pretože v Maďarsku neexistoval žiadny odpor a tiež žiadna nemecká okupačná správa. Ríšsky správca Miklós Horthy, maďarská vláda s vymeneným predsedom a dokonca zástupcovia parlamentu ostali vo svojich funkciách. Deportácie uskutočňovala maďarská vláda a jej orgány v spolupráci so špeciálnym komandom SS pod vedením Adolfa Eichmanna. 

Maďarský premiér je opakovane terčom kritiky za to, že sa jasne nedištancuje od pravicových extrémistov a antisemitov, ktorých agendu preberá do svojej politiky. K tomu patrí tiež stále väčšia rehabilitácia Horthyho súvisiaca s popieraním jeho zodpovednosti za deportácie Židov. V roku 2014 si pritom Maďarsko oficiálne pripomenie 70 rokov od holokaustu, počas ktorého pod dohľadom vtedajšej vlády deportovali do koncentračného tábora Osvienčim vyše 400 000 maďarských Židov. Takmer všetci zahynuli v plynových komorách. V súčasnosti budapeštianskemu Námestiu slobody dominuje pamätník sovietskeho oslobodenia od fašizmu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies