Orbán: Pekné a vzrušujúce diskusie o novej ústave sa skončili

NETKY.SK • 23 Máj 2013, 13:22 • 2 min
Orbán: Pekné a vzrušujúce diskusie o novej ústave sa skončili

BUDAPEŠŤ - Diskusie o novej ústave boli pekné a vzrušujúce, ale ich obdobie sa skončilo. Vyhlásil to dnes v Budapešti maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý sa stretol s predsedom ústavného súdu Péterom Paczolaym.

slovakia

left justify in out

Orbán podľa spravodajského servera Hvg.hu zdôraznil, že so schôdzkou s Paczolaym počkali, kým ústavný súd zaujme stanovisko k štvrtej novele ústavy. Maďarský ústavný súd v utorok odmietol podanie ombudsmana Mátéa Szabóa v prípade najnovšej novely základného zákona. Szabó namietal, že novelu možno z viacerých dôvodov považovať za neplatnú.

"Predpokladom stability demokratickej krajiny a jej harmonického fungovania je, aby ústavný súd a vláda viedli dialóg," konštatoval premiér po schôdzke s Paczolaym. Dodal, že takúto dôležitú inštitúciu si je potrebné ctiť. Podľa Orbánových slov si demokracia vyžaduje diskusiu, ale život v demokratickom štáte si vyžaduje aj to, aby sa diskusia upokojila a skončila.

 

Paczolay ocenil rozhovor s Orbánom, ktorého informoval o doterajších skúsenostiach súvisiacich s novým kompetenčným a procesným poriadkom ústavného súdu. Zdôraznil, že je dôležité, aby vedúci politici, vláda i parlament reagovali na rozhodnutia súdu a zabudovali ich do svojej práce.

Ombudsman Szabó sa na súd obrátil 23. apríla s tým, že voči novele ústavy možno namietať z formálneho aj procesného hľadiska. Okrem iného kritizoval, že o viacerých pozmeňujúcich návrhoch k novele podaných na poslednú chvíľu v neprebehla v pléne parlamentu diskusia.

Poslanci maďarského parlamentu schválili novelu ústavy 11. marca. Vládnuce strany Fidesz a KDNP do nej zakomponovali viaceré prechodné ustanovenia, ktoré ústavný súd vlani v decembri zrušil. Obsahuje aj niektoré staršie právne normy, ktoré verdikt ústavného súdu označil za protiústavné. Novela vstúpila do platnosti 1. apríla.

Proti úprave ústavy sa uskutočnilo množstvo demonštrácií v Budapešti, ale aj v Bruseli. Novelu ústavy preverujú Európska komisia i Benátska komisia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies