Orbán: Obdobie dominancie Západu a "exportovania demokracie" sa chýli ku koncu

NETKY.SK • 2 December 2015, 12:54 • 2 min
Orbán: Obdobie dominancie Západu a "exportovania demokracie" sa chýli ku koncu

BUDAPEŠŤ - Obdobie usporiadania sveta založené na dominancii Západu, západnej vojenskej dominancii a "exportovaní demokracie" sa chýli ku koncu, vyhlásil dnes v Budapešti na V. schôdzke Rady diaspóry Maďarov predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI premiér v prejave zdôraznil, že v súčasnosti "sme uprostred procesu mocenských zmien a hospodárskych premien vo svete", pričom Západ priebežne stráca zo svojho vplyvu.

 

Premiestňovanie ťažiska na východ nie je podľa Orbána prechodným javom. "Končí sa vojenská prevaha Západu i éra kurzu svetovej politiky založenej na exporte demokracie a ľudských práv," dodal.

 

Európu ťažia problémy, ktoré sú dokonca vážnejšie než americké - európske hospodárstvo stále nie je v plnej sile: "Keby krajiny strednej Európy neboli členmi Európskej únie, tak by sa ekonomika únie prepadávala," povedal premiér.

 

O hospodárstve Maďarska poznamenal, že úspechy snáh o obnovu krajiny sú nútené uznať už aj v Bruseli. "Ak tam chodíte často, zastaví sa vám rozum," formuloval Orbán kritiku na adresu vedenia EÚ.

 

"Nemecko aj napriek nehoráznej sume peňazí ponúknutej Turkom ešte stále nezmietlo zo stola rozdeľovanie utečencov," komentoval predseda maďarskej vlády dohodu Európskej únie s Tureckom.

 

Vicepremiér Zsolt Semjén vyjadril predstaviteľom diaspór Maďarov vďaku za to, že sa ich organizácie vlastenecky postavili na stranu materskej krajiny v časoch, keď Maďarsko čelilo nespravodlivým útokom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies