Orbán nemá dobré vzťahy s USA: Sympatizuje skôr s Donaldom Trumpom

NETKY.SK • 27 Júl 2016, 11:59 • 2 min
Orbán nemá dobré vzťahy s USA: Sympatizuje skôr s Donaldom Trumpom

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, ktorý nemá dobré vzťahy so Spojenými štátmi, sa netají sympatiami k republikánskemu kandidátovi na prezidenta Donaldovi Trumpovi. Konštatoval to dnes maďarský denník Népszabadság, podľa ktorého Orbánov postoj zapadá do ruských záujmov.

slovakia

left justify in out

Orbán síce deklaroval, že voľba ďalšieho prezidenta USA je vecou Američanov, avšak boj o Biely dom má podľa jeho vyjadrení aj zahranično-politické súvislosti týkajúce sa Európy i Maďarska.

 

Premiér sa ani na utorňajšej tlačovej konferencii s rakúskym spolkovým kancelárom Christianom Kernom netajil tým, že zdieľa postoje Trumpa. "Republikánska zahraničná politika je dobrá pre Európu a znamená život pre Maďarsko, pretože odmieta export demokracie a migráciu," pripomína denník slová predsedu maďarskej vlády.

 

Podľa komentára Népszabadságu Orbán už zrejme zabudol, že v Budapešti dal postaviť sochu republikánskemu prezidentovi Ronaldovi Reaganovi za to, že po oslobodení z niekdajšieho sovietskeho bloku exportoval demokraciu do Maďarska.

 

Denník pripomína, že Orbán i vedenie jeho strany Fidesz v súvislosti s voľbou amerického prezidenta už viackrát urobili nešťastné vyhlásenia, a že Orbán sa v terajších voľbách stavia na stranu postoja Moskvy. Motivácia Orbána a Putina má určite spoločného menovateľa v tom, že Hillary Clintonová je obom nesympatická. Clintonová, ako aj jej manžel a bývalý prezident Bill Clinton, viackrát ostro kritizovali Orbánovu vládu, píše Népszabadság.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach) dod

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies