Orbán nechce, aby o treste smrti rozhodoval Brusel

NETKY.SK • 8 Máj 2015, 16:46 • 2 min
Orbán nechce, aby o treste smrti rozhodoval Brusel

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán považuje možnosť obnovenia vykonávania trestu smrti za záležitosť, o ktorej by mala rozhodovať každá krajina sama a nie vedenie EÚ.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho piatkových slov v rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió totiž neexistuje dôvod, prečo by všetky krajiny bloku mali mať rovnaký názor vo veci znovuzavedenia trestu smrti. Orbán si myslí, že v záujme lepšej ochrany obyvateľov by mal byť hrdelný trest obnovený. A kompetencia v tejto veci by sa mala vrátiť na úroveň národných štátov, tvrdí líder Maďarska, ktoré zrušilo úniou zakázané popravy začiatkom 90. rokov po páde komunizmu.

 

Orbán minulý týždeň povedal, že otázky okolo opätovného zavedenia popráv by mali "zostať v agende", keďže trestanie doživotným väznením ani uzákonenie zásady "trikrát a dosť" podľa neho nepostačujú na odradenie zločincov. Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker vzápätí tieto vyhlásenia kritizoval a varoval Orbána, že bude s nimi musieť "bojovať", pokiaľ by chcel znovu zaviesť trest smrti. Zdôraznil pritom, že Charta základných práv Európskej únie "zakazuje trest smrti".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies