Orbán navrhol Chorvátsku civilizované správanie sa bez zatýkania šéfa MOL

NETKY.SK • 4 Október 2013, 13:37 • 2 min
Orbán navrhol Chorvátsku civilizované správanie sa bez zatýkania šéfa MOL

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán navrhol Chorvátsku civilizované správanie sa: podľa jeho slov zatýkanie šéfa maďarskej ropnej spoločnosti MOL sa do takéhoto rámca nehodí, zaznelo v dnešnom vystúpení predsedu vlády v maďarskom verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió.

slovakia

left justify in out

"Priateľstvo medzi Chorvátskom a Maďarskom je hodnotou, ktorú nemožno narušiť nijakým obchodným konfliktom," konštatoval v súvislosti so sporom medzi MOL-pm a chorvátskym koncernom INA. Podľa Orbána Chorvátsko aplikovalo neekonomické donucovacie prostriedky, ktoré sú dôvodom k zváženiu, či MOL - s 25-percentným podielom maďarského štátu v spoločnosti - by mal zostať na chorvátskom trhu.

Premiér navrhol, aby Chorvátsko tiež zvážilo prevziať určitý podiel v INA do štátnych rúk. "Ak sa rozhodnú (Chorváti), že v určitých činnostiach chcú pokračovať so štátnou účasťou, prijmeme to. Existuje však aj civilizovanejší spôsob, v rámci ktorého nie je potrebné nikoho zatýkať a pochybným spôsobom obviňovať," povedal Orbán. Zároveň zdôraznil, že cieľom Maďarska je ochrániť každého maďarského občana, ale aj to, aby chorvátsky štát pochodil dobre a aby súčasne bolo zachované maďarsko-chorvátske priateľstvo.

Chorvátsko v uplynulých dňoch vydalo na šéfa spoločnosti MOL Zsolta Hernádiho medzinárodný zatykač. Hernádiho podozrievajú, že podplatil bývalého chorvátskeho premiéra Iva Sanadera v záujme získania vplyvu MOL-u v INA. MOL rozhodne poprel, že by komukoľvek zaplatil úplatok za to, aby v chorvátskej ropnej spoločnosti INA získal práva kontroly.

Maďarská vláda, ktorá je najväčším vlastníkom ropnej spoločnosti MOL, v stredu 2. októbra vyzvala MOL, aby prehodnotil svoje portfólio a pripravila predaj svojich akcií v chorvátskej INA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies