Orbán: Návrh sankcií EK pre krajiny, ktoré neprijmú utečencov, je ranou pod pás

NETKY.SK • 6 Máj 2016, 11:05 • 2 min
Orbán: Návrh sankcií EK pre krajiny, ktoré neprijmú utečencov, je ranou pod pás

BUDAPEŠŤ - Návrh Európskej komisie na zavedenie finančných sankcií vo výške 250.000 eur za každého odmietnutého migranta označil dnes predseda maďarskej vlády Viktor Orbán za "ranu pod pás". V pravidelnej piatkovej relácii verejnoprávnej rozhlasovej stanice Kossuth Rádió povedal, že takúto sumu zarobí priemerný Maďar za 39 rokov.

slovakia

left justify in out

"Z bruselských zdrojov dostane občan Maďarska za sedem rokov zhruba 4000 eur," dodal premiér, podľa ktorého návrh komisie nie je možné hodnotiť civilizovaným jazykom.

 

Orbán zdôraznil, že ide o veľa, Maďarom totiž chcú vziať právo rozhodnúť o tom, s kým chcú a s kým nechcú žiť spolu. "Toto právo chcú delegovať do cudzej krajiny, niekde do nejakého mesta Brusel," formuloval ministerský predseda. Zároveň vyzval Maďarov, aby sa v referende proti povinným kvótam - ktoré pripravuje vláda -, ozvali.

 

Návrh komisie je podľa neho jednoducho omylom, pretože Európska komisia sa zaoberá otázkou migrácie - a pritom problémom Európy nie je relokácia migrantov, ale ochrana hraníc.

 

"Treba posilniť stráženie hraníc, bez kontroly nemôžeme nikoho vpustiť. Utečenecké tábory musia byť zriadené mimo územia Európskej únie," priblížil Orbán ciele svojho nedávno prezentovaného návrhu akčného plánu Schengen 2.0.

 

Premiér zdôraznil, že najväčšiu solidaritu v utečeneckej otázke prejavili Maďari. "Nemal som však odvahu predložiť Bruselu účet za registrovanie 175.000 utečencov, za mimoriadne náklady vynaložené na fungovanie polície a za vybudovanie hraničných zábran," povedal.

 

Maďarsko sa podľa jeho vyjadrenia správalo európskym spôsobom. "Stredná Európa - vrátane Maďarska - má situáciu pod kontrolou. My neprispejeme k tomu, aby naše kultúrne dedičstvo za okamih zmizlo: tu nevzniknú paralelné spoločnosti," zdôraznil predseda maďarskej vlády.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies