Orbán: Najväčším úspechom uplynulých šiestich rokov je zjednotenie národa

NETKY.SK • 1 December 2016, 12:21 • 2 min
Orbán: Najväčším úspechom uplynulých šiestich rokov je zjednotenie národa

BUDAPEŠŤ - Najväčším úspechom uplynulých šiestich rokov je zjednotenie národa, ktoré sa uskutočnilo v spolupráci s Maďarmi žijúcimi za hranicami, povedal dnes v Budapešti v úvodnom prejave XV. zasadnutia Stálej maďarskej konferencie (MÁÉRT) predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

slovakia

left justify in out

"Sto rokov po trianonskom diktáte sa jednotlivé časti maďarského národa vzájomne našli a maďarsko-maďarská spolupráca sa stala každodennou záležitosťou," cituje premiéra agentúra MTI.

 

Orbán účastníkov schôdzky informoval, že občiansky sľub v súvislosti s prijatím maďarského občianstva zložilo doteraz 810.000 zahraničných Maďarov, pričom v diaspóre prijalo občianstvo 100.000 Maďarov.

 

Ministerský predseda podotkol, že nádeje z hľadiska zaručenia menšinových práv naplnil vstup krajín strednej Európy do Európskej únie iba v malej miere.

 

"K zahraničnopolitickej izolácii Maďarska nedošlo, aj keď na nej v uplynulom období mnohí pracovali," dodal Orbán.

 

Maďarsko-maďarský summit MÁÉRT vznikol 20. februára 1999. Vláda premiéra Ferenca Gyurcsánya prerušila v roku 2004 sériu jeho zasadnutí a hľadala iné formy konzultácií maďarskej vlády s organizáciami zahraničných Maďarov.

 

Konferencia MÁÉRT napokon po šesťročnej pauze pokračuje zasadaniami od roku 2010. Jej členom zo Slovenska je Strana maďarskej komunity (SMK).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies