Orbán: Musíme sa snažiť, aby sa plyn cez Turecko dostal do strednej Európy

NETKY.SK • 24 Február 2015, 15:00 • 2 min
Orbán: Musíme sa snažiť, aby sa plyn cez Turecko dostal do strednej Európy

BUDAPEŠŤ - Je potrebné pracovať na tom, aby sa zemný plyn cez Turecko dostal do strednej Európy, teda aj do Maďarska, vyhlásil dnes predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po schôdzke s tureckým premiérom Ahmetom Davutoglom v Budapešti.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI Orbán povedal, že cieľom Maďarska je, aby v budúcnosti plyn prichádzajúci cez Turecko bol prepravený na maďarské územie cez Srbsko.
     

Maďarský premiér poznamenal, že s tureckým partnerom sa zhodli v tom, že nebolo by dobré, keby sa v budúcnosti v "Eurázii" ďalej stupňovalo napätie. "Namiesto neustálej otázky západ či východ máme záujem na tom, aby sa dalo konštatovať, že západ a východ," povedal Orbán.
     

Davutoglu ocenil dynamický rozvoj turecko-maďarských vzťahov a dodal, že Ankara je pripravená všemožne pomôcť strednej Európe v oblasti energetiky.
     

Turecký premiér poďakoval Orbánovi za to, že Maďarsko venuje vo svojej zahraničnej politike mimoriadnu pozornosť Turecku, a vyjadril vďaku za vytrvalú podporu Maďarska v snahách Turecka o vstup do Európskej únie.
     

Pred schôdzkou premiérov rokovali maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó s ministrom hospodárstva Turecka Nihatom Zeybekcim a tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Čavušoglom.
     

Podľa ich vyjadrenia úloha Turecka v nadchádzajúcom období významne vzrastie z hľadiska energetickej bezpečnosti strednej Európy, pretože Turecko bude prepravovať zemný plyn pôvodne určený pre projekt Južný prúd.
     

Predsedovia vlád Maďarska a Turecka po rokovaní vystúpia s prejavmi na turecko-maďarskom obchodnom fóre.
     

Maďarsko navštívil naposledy turecký premiér - Recep Tayyip Erdogan - pred dvoma rokmi. V decembri 2013 Orbán opätoval jeho návštevu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies