Orbán: Mojou prioritou sú silné diplomatické vzťahy s Ruskom a Nemeckom

NETKY.SK • 5 Február 2015, 07:17 • 2 min
Orbán: Mojou prioritou sú silné diplomatické vzťahy s Ruskom a Nemeckom

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán v stredu vyhlásil, že jeho hlavným zahraničnopolitickým cieľom je zachovať dobré vzťahy s Ruskom a Nemeckom. Orbán dodal, že Spojené štáty sú takisto dôležitým partnerom, ale nie sú stredobodom zahraničnej politiky. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Maďarský líder, ktorého srdečné vzťahy s Moskvou dráždia európskych a amerických partnerov v čase vyostreného konfliktu na Ukrajine, vyhlásil, že do popredia kladie predovšetkým maďarské záujmy, dokonca aj v spojenectvách ako Európska únia či NATO.
      

Orbánova strana Fidesz, ktorá dominuje maďarskému parlamentu od roku 2010, podporuje sankcie proti Rusku, ale premiér vyhlásil, že EÚ si nimi "sama strelila do nohy".
      

"Ak chceme pre Maďarsko udržateľnú bezpečnosť, pokoj a mier, potom musíme počítať s dvoma veľmocami, ktoré sú výrazne a dlhodobo prítomné v strednej Európe - s Nemeckom a Ruskom," uviedol Orbán pre spravodajskú televíziu Hír TV. "Preto uplatňujeme našu zahraničnopolitickú stratégiu tak, že pestujeme priateľské, vyvážené, korektné, čestné a vzájomne výhodné vzťahy s oboma týmito krajinami," vysvetlil Orbán.
      

Dodal, že Spojené štáty - ktoré obviňujú maďarských verejných predstaviteľov z korupcie - sú menej spoľahlivým základom zahraničnej politiky.
      

"Američania sú dôležití, ale do akej miery je to stabilné, akú váhu pripisujú tomuto regiónu, to historicky závisí od ich domácej politiky," povedal Orbán. "Nemôžeme stavať dlhodobú zahraničnopolitickú stratégiu na ich prítomnosti. Preto musíme v prvom rade dobre vychádzať s Nemeckom a Ruskom," dodal maďarský premiér.
      

Po pondelkovej návšteve nemeckej kancelárky Angely Merkelovej v Budapešti očakávajú v Maďarsku 17. februára aj ruského prezidenta Vladimira Putina. Orbán vyjadril očakávanie, že s Putinom vyrokujú novú dohodu o dodávkach zemného plynu, ktorá nemusí byť nutne "dlhodobá", ale "flexibilná".
      

Maďarsko dostáva väčšinu zemného plynu práve z Ruska.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies