Orbán: Migrantom sme sa šikovne ubránili, európske vlády potrebujú prostriedky na prevenciu proti terorizmu

NETKY.SK • 5 Február 2016, 10:35 • 2 min
Orbán: Migrantom sme sa šikovne ubránili, európske vlády potrebujú prostriedky na prevenciu proti terorizmu

BUDAPEŠŤ - Európa čelí hrozbe ďalších teroristických útokov, preto by vládam európskych krajín mali byť poskytnuté právne prostriedky na prevenciu proti teroristickým činom, vyhlásil dnes vo verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

slovakia

left justify in out

Ministerský predseda v pravidelnom piatkovom rozhovore obhajoval návrh novely maďarskej ústavy predložený jeho vládou, v zmysle ktorého by teroristická hrozba bola samostatným skutkovým stavom. Podľa jeho slov nie sú súčasné právne normy v základnom zákone dostatočnými prostriedkami pre boj proti terorizmu.

 

"Ľavica nevníma teroristickú hrozbu ako skutočnú. Aj o migrácii tvrdila, že nejde o problém. Ak by bola v Maďarsku ľavicová vláda, mali by sme v krajine stav kolínskeho, parížskeho či bruselského typu," komentoval Orbán odmietanie úpravy ústavy ľavicou.

 

Maďarsko však teraz podľa jeho slov nepatrí do kruhu terorizmom ohrozených krajín, pretože nevpustilo migrantov. "Šikovne sme sa ubránili, čo však neznamená, že v budúcnosti by nemohla byť takáto hrozba," dodal.

 

Podľa vládneho návrhu novely ústavy by mal kabinet v prípade teroristickej hrozby, prípadne útoku, oprávnenie vyhlásiť stav ohrozenia a parlament by o tom iba dodatočne informoval. Pri vyhlásení takéhoto stavu by polícii pri udržiavaní poriadku v krajine pomáhala armáda. Vláda by mohla nariadiť obmedzenie predaja niektorých druhov tovaru v záujme naplnenia štátnych zásob, sprísniť kontrolu pošty či internetu a na istý čas by mohla zasiahnuť aj do fungovania médií.

 

Vládny blok Fidesz-KDNP nemá v parlamente potrebnú dvojtretinovú väčšinu. Opozičné strany zmenu odmietajú a tvrdia, že návrh Fideszu je dobrý iba na udržiavanie ľudí v strachu. Na vyhlásenie stavu ohrozenia by podľa nich takto stačila aj menšia provokácia. Ultrapravicová strana Jobbik zmenu podmieňuje schválením štvorpätinovou väčšinou poslancov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies