Orbán: Migranti smerujúci do Európy sú obeťami, nesmieme sa nimi stať aj my

NETKY.SK • 22 Október 2015, 17:57 • 2 min
Orbán: Migranti smerujúci do Európy sú obeťami, nesmieme sa nimi stať aj my

MADRID/BUDAPEŠŤ - Tí, ktorí opúšťajú svoje domovy a smerujú do Európy, sú obeťami, to však neznamená, že by sme sa mali nimi stať aj my. Podľa agentúry MTI to dnes vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na zjazde Európskej ľudovej strany (EPP) v Madride.

slovakia

left justify in out

"Európske kresťanskodemokratické zmýšľanie netoleruje žiadnu protimoslimskú politiku. Moslimská viera, ktorú si ctíme a vážime, nie je zodpovedná za zásadné dôvody sťahovania národov (migrácie)," povedal Orbán.

 

Premiér vyjadril sústrasť všetkým, ktorí museli opustiť svoje domovy. "Sú to obete zlého vládnutia v ich krajinách, chybných medzinárodných politických rozhodnutí, európskej politiky nerealizovateľných očakávaní a zrejme aj obete prevádzačov," dodal.

 

Podľa jeho slov nemôže skutočnosť, že ich vnímame ako obete, znamenať, že aj my zo seba necháme urobiť obete. "Je našou morálnou povinnosťou vrátiť týmto ľuďom domovy a krajiny. Nemôže byť našim cieľom ponúknuť im nový európsky život," zdôraznil Orbán.

 

"Ak Európska únia nedokáže ochrániť svoje hranice v Grécku, ktoré je považované za východnú bránu Balkánu, tak to musíme urobiť pri západnej bráne - pri Maďarsku a Slovinsku," podčiarkol maďarský premiér, ktorý naliehal na otvorenie európskej diskusie o tom, čo si Európa myslí o svojom civilizačnom dedičstve, či je možné vynútiť si zvonka zmenu kultúrnych vzorov, či prijme paralelné spoločenstvá alebo či si ochránime tolerantný životný štýl založený na právnom štáte, ktorý sme doposiaľ žili.

 

Podľa Orbána si treba vyjasniť, že to, čomu čelí Európa, nie je migračná kríza, ale sťahovanie národov, ktoré pozostáva z ekonomických migrantov, utečencov, ale aj zahraničných ozbrojencov. "Je to nekontrolovaný a neregulovaný proces," poznamenal Orbán a dodal, že počet ľudí, ktorí sa na tomto procese zúčastňujú, je neobmedzený.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies