Orbán: Maďarsko-slovenské vzťahy sú usporiadané - problémy máme s Rumunskom

NETKY.SK • 29 Február 2016, 12:27 • 2 min
Orbán: Maďarsko-slovenské vzťahy sú usporiadané - problémy máme s Rumunskom

BUDAPEŠŤ - Maďarsko-slovenské vzájomné vzťahy sú usporiadané, vzťahy so Srbskom sú vyrovnané a s Chorvátskom sa Maďarsko teraz pokúša usporiadať vzťahy, vyhlásil dnes v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na pôde ministerstva zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov pred maďarskými diplomatmi.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI ministerský predseda kritizoval Rumunsko za to, že predstavitelia tejto krajiny vedú "politický boj" proti politikom z tamojšej maďarskej menšiny, ktorých sa snažia zatlačiť do úzadia. "Proti tomu sa treba patrične ozvať," zdôraznil.

 

O vzťahoch so Slovinskom sa Orbán vyjadril, že sú z maďarskej strany "diplomaticky zanedbané" - nesú však v sebe nádej na dobrú spoluprácu.

 

O Ukrajine povedal, že nie je možné odhadnúť, kedy bude z nej právny štát disponujúci ekonomikou "západnej štruktúry". "Záujmom Maďarska je, aby medzi Maďarskom a Ruskom existovalo 'čosi' - teda aby sme nemali spoločné hranice s Ruskom," konštatoval.

 

S Rakúskom sa podľa jeho vyjadrenia Maďarsko musí snažiť o dobré vzťahy. Na margo kritických vyjadrení rakúskeho kancelára Wernera Faymanna predseda maďarskej vlády povedal, že nech sú akékoľvek tvrdé, nebude ich opätovať, ale bude sa snažiť hovoriť k rakúskemu ľudu. "Nebudem neúctivý voči Rakúšanom," uzavrel premiér.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies