Orbán: Maďarsko dnes podá žalobu pre rozhodnutie o povinných kvótach

NETKY.SK • 3 December 2015, 11:50 • 2 min
Orbán: Maďarsko dnes podá žalobu pre rozhodnutie o povinných kvótach

BUDAPEŠŤ - Maďarsko dnes popoludní podá na Súdny dvor Európskej únie žalobu na Radu Európskej únie pre rozhodnutie o povinných kvótach, vyhlásil dnes v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

slovakia

left justify in out

"Dnešným dňom po stredajšom slovenskom rozhodnutí predloží žalobu európskemu súdu aj Maďarsko," povedal Orbán v úvodnom prejave na XIV. plenárnom zasadnutí Stálej maďarskej konferencie (MÁÉRT).

Maďarský parlament 17. novembra schválil návrh zákona zaväzujúci vládu, aby sa obrátila na Súdny dvor Európskej únie a iniciovala zrušenie právnej normy únie o povinnom prerozdeľovaní utečencov na základe kvót.

Orbán konštatoval, že elita Európy nebezpečne otvorila brány pred prisťahovalcami, ba dokonca organizovala ich prepravu. Podľa jeho slov vznikla bizarná koalícia prevádzačov a ochrancov ľudských práv, ktorú podporujú zvonka aj európski politici.

 

"Migranti prichádzajú na kontinent v organizovanej forme, ale nekontrolovane, aby ich potom eurobyrokrati na základe kvót rozdelili medzi členské krajiny únie. To je vážna hrozba každému európskemu národu" podotkol. Premiér zdôraznil, že členské krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) - Maďarsko, Česko, Slovensko a Poľsko - dokázali, že ak sa chce, masa migrantov sa zastaviť dá.

 

"Krajiny strednej Európy dospeli k spoločnej ochrane hraníc, Maďari pomáhajú strážiť hranice v Slovinsku a čoskoro pôjdu aj do Macedónska," povedal Orbán, podľa ktorého však týmto štáty V4 nespôsobujú radosť každému a dokonca sú terčami útokov a vydierania zo strany krajín, ktoré zmýšľajú inak. Ako príklad uviedol disciplinárne konania, ktoré EÚ začala v týchto dňoch voči Maďarsku. Podľa predsedu maďarskej vlády je to "pomsta" za to, že sa jeho krajina vzoprela bruselskej prisťahovaleckej politike.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies