Orbán: Macronov vstup nie je povzbudivý, časom sa však zorientuje

NETKY.SK • 22 Jún 2017, 17:15 • 2 min
Orbán: Macronov vstup nie je povzbudivý, časom sa však zorientuje

BRUSEL/BUDAPEŠŤ - Francúzsky prezident Emmanuel Macron je "nový chlapec", ktorý sa potrebuje ešte zorientovať. Jeho vstup ale nie je príliš povzbudivý, reagoval dnes v Bruseli pred maďarskými novinármi predseda maďarskej vlády Viktor Orbán na stredajšiu ostrú kritiku Macrona adresovanú krajinám strednej Európy.

slovakia

left justify in out

"Jeho (Macronov) vstup nie je príliš povzbudivý, pretože si myslel, že najlepšia forma priateľstva je okamžite si kopnúť do krajín strednej a východnej Európy. Také sa tu nerobí, časom sa však zorientuje," povedal premiér Orbán.

 

Členské štáty prijímajúce peniaze z EÚ, ale nerešpektujúce jej princípy, by mali pocítiť politické dôsledky, vyhlásil Macron. Priznal, že medzi východnými a západnými členskými štátmi existuje napätie. Povedal to deň pred summitom Európskej rady, na ktorom sa plánuje osobitne stretnúť so štátmi Vyšehradskej skupiny (V4).

 

"Európske štáty, ktoré nerešpektujú pravidlá, by mali niesť v plnej miere politické dôsledky," skonštatoval francúzsky prezident. Zaznelo to v rozhovore pre osem európskych médií. Jeho prepis získala agentúra Reuters.

 

Macron považuje za "dvojnásobnú zradu", že niektoré členské štáty prijímajú peniaze z Únie, ale nerešpektujú jej hodnoty. Skonštatoval, že Únia zoslabne, ak dovolí svojím členom porušovať pravidlá. Konkrétne štáty ale v tejto súvislosti nemenoval.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies