Orbán kritizoval fungovanie únie a zmeny dohôd

NETKY.SK • 27 Jún 2014, 15:00 • 2 min
Orbán kritizoval fungovanie únie a zmeny dohôd

BRUSEL - Maďarský premiér Viktor Orbán v piatok kritizoval fungovanie EÚ, ktorá podľa neho odoberá právomoci národným vládam.

slovakia

left justify in out

Orbán sa tak vyjadril na pozadí sporu o meno nového predsedu Európskej komisie. Maďarský premiér v tejto veci potvrdil, že aj naďalej odmieta nomináciu luxemburského expremiéra Jeana-Clauda Junckera za nového šéfa výkonného orgánu únie. Ešte viac sa mu však nepáčia takzvané "plazivé" zmeny dohôd sledujúce dosiahnutie konsenzu. Podľa neho sú tým poškodzované národné záujmy krajín a menoval okrem iného aj Bruselom kritizované zavedenie maďarskej bankovej dane. Orbán sa vyjadril, že Budapešť týmito praktikami "veľmi trpí", a preto ich odmieta. Ako uviedol, "svojím hlasovaním chcem vyslať jasné varovanie, že musíme zotrvať pri našich národných záujmoch a Briti si myslia to isté".

 

Britský premiér David Cameron a Orbán zostali osamotení v odpore voči zvoleniu Junckera za nového predsedu Európskej komisie. V prípade, že lídri prítomní na prebiehajúcom summite v Bruseli nedosiahnu v tejto veci konsenzus, do úvahy prichádza aj netradičné hlasovanie. Jeho výsledok je však vopred jasný a nemecký denník Die Welt preto označil Camerona za "najosamotenejšieho muža v Európe".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies