Orbán: Financovanie zo zahraničia musí byť transparentné

NETKY.SK • 13 Január 2017, 10:55 • 2 min
Orbán: Financovanie zo zahraničia musí byť transparentné

BUDAPEŠŤ - Financovanie osobností maďarského verejného života zo zahraničia musí byť transparentné. Vyhlásil to dnes maďarský premiér Viktor Orbán v súvislosti s problematikou mimovládnych organizácií, ktorých preverovanie tento týždeň avizovala vládna strana Fidesz.

slovakia

left justify in out

"Treba vytvoriť podmienky na to, aby každý občan Maďarska v prípade verejne činných osôb mohol vedieť, kto to je, či je financovaný z Maďarska alebo zo zahraničia, a ak dostáva svoje peniaze zo zahraničia, či má voči nemu tá-ktorá krajina nejaké očakávania," povedal Orbán v pravidelnom piatkovom rozhlasovom rozhovore v maďarskom verejnoprávnom rozhlase Kossuth Rádió.

 

Podľa Orbána žijeme vo svete, v ktorom sú časté pokusy o ovplyvňovanie vnútorného vývoja krajín zo zahraničia. O takého ovplyvňovanie sa podľa jeho názoru napríklad pokúšali Spojené štáty za vlády dosluhujúceho prezidenta Baracka Obamu. Orbán však vyjadril nádej, že sa to už v budúcnosti nebude opakovať.

 

Parlamentná frakcia vládnej strany Fidesz v utorok avizovala, že pripravuje návrh zákona o povinnom podrobnom majetkovom priznaní vedúcich predstaviteľov občianskych organizácií.

 

V stredu konkrétne menovala mimovládne organizácie, ktoré podľa nej škodia Maďarsku. Podľa podpredsedu Fideszu Szilárda Németha ide o Spoločnosť za občianske slobody (TASZ), Helsinský výbor a Transparency International. Tieto mimovládne organizácie podľa Németha zasahujú do "veľkej politiky" bez akejkoľvek legitimity, a preto ich činnosť treba potlačiť.

 

Opozičná Maďarská socialistická strana (MSZP) i TASZ ešte v utorok vydali vyhlásenia, v ktorých postoj Fideszu ostro kritizovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona