Orbán: Európa čelí otázkam, na ktoré liberálna multikultúra nemá odpovede

NETKY.SK • 27 Február 2015, 18:43 • 2 min
Orbán: Európa čelí otázkam, na ktoré liberálna multikultúra nemá odpovede

BUDAPEŠŤ - Európa v súčasnosti čelí otázkam, na ktoré nie je možné dať odpovede v liberálnom multikultúrnom rámci, vyhlásil dnes v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v prejave hodnotiacom situáciu Maďarska.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI Orbán v prejave trvajúcom 45 minút v čiastočne obnovenom budínskom Bazare hradnej záhrady povedal, že jednou z najdôležitejších otázok kontinentu je, či je možné v Európe prijať ľudí, z ktorých mnohí nie sú ochotní prijať európsku kultúru, prípadne prichádzajú priamo so zámerom zbúrať túto kultúru.
     

Orbán položil rečnícku otázku, či existuje možnosť, aby Maďari súčasne obhajovali nezávislosť Ukrajiny, bezpečnosť Maďarov žijúcich v Zakarpatskej oblasti, pritom ale dbali o energetickú bezpečnosť a presadzovali svoje hospodárske záujmy. "Môžeme zabrániť tomu, aby sa vrátil duch studenej vojny a aby sa Rusko stalo opäť našim nepriateľom?" dodal.
     

Podľa jeho slov volení vodcovia Maďarska, ktoré je odhodlaným členom Európskej únie i NATO, musia nájsť odpovede na tieto otázky tak, aby Maďarsko zostalo bezpečným miestom v neistom svete.
     

V roku 2010, keď Maďarsko bojovalo ešte za to, aby hospodársky prežilo, bolo možné viesť iba zahraničnú politiku prispôsobovania sa pod vedením vtedajšieho šéfa diplomacie Jánosa Martonyiho, konštatoval Orbán. "V roku 2014 sa však situácia zmenila, Maďarsko je hospodársky úspešné. Vyhlásilo novú zahraničnopolitickú doktrínu, začalo byť iniciatívne, do hlbokej vody sme hodili mladých, nadaných a ambicióznych ľudí," povedal premiér, ktorý zdôraznil, že je čas, aby sa Maďarsko stavalo k zahraničiu ako rovnocenný partner.
     

Na kritiku opozície o údajnej izolácii Maďarska vo svete Orbán reagoval slovami: "Iba vo februári navštívil Budapešť jeden prezident, traja premiéri a deväť ministrov zahraničných vecí."
     

Predseda vlády označil vlaňajší rok z hospodárskeho hľadiska za prelomový a dodal, že ekonomika po desaťročiach vlani po prvý raz začala rásť bez toho, aby krajina čerpala úvery zo zahraničia.
     

Z pozitívnych spoločenských procesov vyzdvihol Orbán vyšší počet narodených detí než v ktoromkoľvek z predchádzajúcich piatich rokov, rast počtu uzavretých manželstiev, pokles rozvodov, pokles počtu prerušenia tehotenstva a pokles úmrtí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies