Orbán: Do Európy nemožno nekontrolovane vpúšťať masy ľudí

NETKY.SK • 16 November 2015, 14:53 • 2 min
Orbán: Do Európy nemožno nekontrolovane vpúšťať masy ľudí

BUDAPEŠŤ - Čo je ľudskejšie, zatvoriť hranice, alebo riskovať životy nevinných občanov Európy? Túto otázku položil dnes predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v prejave na úvod plenárnej schôdze zákonodarného zboru v Budapešti.

slovakia

left justify in out

Orbán vo svojom vystúpení pred poslancami vyjadril sústrasť v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži. Povedal, že od minulého piatka je vo vojne nielen Francúzsko - teroristi podľa neho napadli Európu, ktorej súčasťou je aj Maďarsko.

 

Európska únia je podľa jeho slov slabá, nerozhodná a paralyzovaná. "V Bruseli ešte stále tvrdia, že prisťahovalectvo je dobrá vec. Dôkazy však hovoria čosi iné," pokračoval premiér. Brusel podľa neho nepriamo posiela migrantom nové pozvánky namiesto toho, aby im otvorene povedal, že v Európe ich nečaká to, o čom snívajú.

 

Orbán kritizoval, že do Európy sa vpúšťajú masy migrantov z krajín, s ktorými je Európa vo vojnovom stave. "Nie je možné nekontrolovane vpúšťať masy ľudí," dodal s tým, že experti európskych i amerických tajných služieb priebežne upozorňovali na rast teroristickej hrozby. "Gréci ešte pred začiatkom leta vyhlásili, že nie je možné vylúčiť, že medzi migrantmi sú aj džihádisti," povedal.

 

"Sťahovanie národov prináša zvýšenie teroristickej hrozby, rast kriminality a ohrozuje našu kultúru a zvyky," podčiarkol premiér, ktorý parlament vyzval na odmietnutie povinného prerozdeľovania utečencov v rámci únie.

 

"Zo zahraničia nám chcú diktovať, s kým máme žiť. Povinné kvóty ... ostro protirečia duchu Európy a sú pozvánkou pre prisťahovalcov. Neriešia problém, naopak - stupňuje sa nimi tlak a ohrozuje sa existencia schengenského systému," tvrdí Orbán, ktorý vyzval na vytvorenie novej európskej politiky. Navrhol "vrátiť sa zo sveta ideológie k zdravému rozumu".

 

"Treba ochrániť vonkajšie hranice, pretože tam začína bezpečnosť, treba ochrániť kultúru, tiež naše hospodárske záujmy, a napokon treba poskytnúť ľuďom právo ovplyvniť rozhodnutia, pretože únia musí stáť na demokratických základoch," uzavrel príhovor predseda maďarskej vlády.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies