Orbán ďalej posilnil obavy z demokracie v Maďarsku

NETKY.SK • 30 Júl 2014, 15:40 • 2 min
Orbán ďalej posilnil obavy z demokracie v Maďarsku

BUDAPEŠŤ - Víkendový prejav predsedu maďarskej vlády na letnej univerzite Maďarov v rumunskom Baile Tušnad ešte viac posilnil v Bruseli obavy tých, čo sa obávajú o demokraciu v Maďarsku, napísal dnes britský hospodársky denník Financial Times (FT).

slovakia

left justify in out

Autor článku Gideon Rachman podrobne analyzuje prejav premiéra Orbána a poznamenáva, že ho tiež volajú problematickým dieťaťom Európskej únie. "Zdá sa, že predseda maďarskej vlády radí európske štáty zhruba do dvoch táborov: liberálne a demokratické. Maďarsko by však chcelo čerpať silu skôr napríklad z Číny, Ruska, Turecka či Singapuru," píše Rachman.

 

Podľa autora existuje určitá podobnosť medzi Maďarskom a Ruskom. Orbán prejavuje určité sympatie voči politike ruského prezidenta Vladimira Putina, pričom nedávno posilnili maďarsko-ruské hospodárske vzťahy.

 

Maďarský premiér sa na zaobchádzanie s Maďarmi žijúcimi v Zakarpatskej oblasti sťažuje práve v čase, keď sa EÚ snaží podporiť vládu Ukrajiny pri potlačení ruskej agresie. "Orbán sa pritom rád pohráva aj s myšlienkou, že Maďarsko raz dostane naspäť územia, o ktoré prišlo po prvej svetovej vojne," dodáva autor článku FT.

 

Hovorca Európskej komisie Jonathan Todd podľa agentúry MTI v Bruseli povedal, že EK nemá čo dodať k Orbánovmu prejavu. "Maďarsko je členom EÚ, ktorá zaväzuje členské štáty, aby udržiavali a zachovávali demokratické hodnoty. Na základe prejavu z letného tábora nemá komisia dôvod myslieť si, že Maďarsko by chcelo odstúpiť od plnenia svojich záväzkov," dodal Todd.

 

Základom novej formy zriadenia Maďarska bude štát založený na práci, ktorého charakter nie je liberálny, vyhlásil na letnej univerzite Maďarov Orbán. Premiér povedal, že vo svete v súčasnosti prebieha súťaž v tom, kto vytvorí štát, ktorý povedie národ k úspechu. "Svet sa dnes pokúša pochopiť systémy, ktoré nie sú západné, nie sú liberálne, možno nie sú ani demokraciami, napriek tomu sú úspešné. Hviezdami analýz sú Singapur, Čína, India, Rusko, či Turecko," povedal Orbán.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona