Orbán chce sprísniť prisťahovalectvo, zákon ale zmenia až budúci rok

NETKY.SK • 15 Január 2015, 16:02 • 2 min
Orbán chce sprísniť prisťahovalectvo, zákon ale zmenia až budúci rok

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán po pochode na počesť 17 obetí troch islamistických útokov v Paríži 12. januára vyhlásil, že prisťahovalectvo treba zastaviť, pretože znamená hrozbu pre Európanov.

slovakia

left justify in out

Sprísnenie príslušných zákonov pripravuje maďarská vláda ale až najskôr na budúci rok, napísal maďarský denník Blikk.
     

Počet žiadostí o azyl stúpol v Maďarsku vlani medziročne z 19.000 na 42.000, uviedla šéfka Úradu pre prisťahovalectvo a občianstvo Zsuzsanna Véghová, podľa ktorej najmenej polovica z azylantov prichádza do Maďarska z ekonomických dôvodov a nie sú v ohrození života, prípadne prenasledovaní. Väčšina utečencov prichádza z Kosova, dodala.
     

"Utečencom, ktorí utekajú z politických dôvodov a chránia si život, treba poskytnúť útočisko, ale tých, ktorí opúšťajú svoju vlasť z ekonomických dôvodov, Maďarsko nemôže prijať," povedal v Paríži Orbán v rozhovore pre maďarskú verejnoprávnu televíziu a zdôraznil, že kým bude premiérom, Maďarsko sa zatiaľ určite nestane cieľovou krajinou migrantov.
     

Podľa Véghovej už prebiehajú práce na novele zákona, ktorá sa môže dostať pred parlament v januári budúceho roka. Zámerom je skrátiť proces schvaľovania žiadostí utečencov a sprísniť ich podporu v období tohto procesu.
     

Predseda parlamentnej frakcie Fideszu Antal Rogán však uviedol, že sprísňovať nebudú prisťahovalecký zákon, ale iba prax schvaľovacieho procesu. "Už vo februári môže kabinet prerokovať právomoci, ktoré by boli podobné tým, ktoré platia v Spojených štátoch," cituje Blikk Rogána, podľa ktorého by o tom, koho do krajiny vpustia a koho z nej vyhostia, mali rozhodovať maďarské orgány.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies