Orbán chce s Putinom dotiahnuť nový kontrakt o plyne

NETKY.SK • 31 Január 2015, 11:09 • 2 min
Orbán chce s Putinom dotiahnuť nový kontrakt o plyne

BUDAPEŠŤ - Maďarský premiér Viktor Orbán chce počas februárovej návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina dotiahnuť detaily novej dohody o dodávkach ruského zemného plynu do Maďarska.

slovakia

left justify in out

Orbán v piatkovom rozhovore pre verejnoprávny rozhlas Kossuth Rádió uviedol, že súčasný kontrakt končí tento rok a je preto potrebné uzavrieť novú dlhodobú dohodu o plyne. V tejto veci podotkol, že sankcie EÚ uvalené na Rusko sú proti záujmom Budapešti. Ako však dodal, "v záujme spoločného postoja sa Maďarsko podvolilo spoločnej pozícii únie s cieľom pomôcť nájsť riešenie krízy na Ukrajine". Maďarský líder sa vyjadril aj na margo pondelňajšej návštevy nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Kritiku z jej strany neočakáva. "Ako by jedna krajina mohla kritizovať druhú v rámci rovnakého spoločenstva," položil si Orbán rečnícku otázku v Kossuth Rádió.

 

Putin príde na návštevu Maďarska v polovici februára v reakcii na minuloročnú návštevu Orbána v Moskve, kde sa obe vlády dohodli na prelomovej spolupráci v oblasti jadrovej energie. Práve výrazné zlepšovanie vzťahov medzi Budapešťou a Moskvou najmä v energetickej oblasti ako aj autoritatívne spôsoby Orbánovej vlády sú terčom kritiky USA, ktoré označili viacerých predstaviteľov Orbánovej administratívy za neželané osoby. Vyvrcholením maďarsko-amerických sporov boli decembrové vyjadrenia senátora Johna McCaina, podľa ktorého je Maďarsko "na pokraji odovzdania svojej suverenity neofašistickému diktátorovi, ktorý si líha do postele s Putinom". Orbán to označil za útok na nezávislosť krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies