Orbán chce návrhy EK k imigrácii prerokovať v maďarskom parlamente

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 10:44 • 2 min
Orbán chce návrhy EK k imigrácii prerokovať v maďarskom parlamente

BUDAPEŠŤ - Návrhy Európskej komisie týkajúce sa imigrácie, ktoré by zaviedli kvóty pre prijímanie migrantov, by mal prerokovať maďarský parlament. Podľa agentúry MTI to dnes uviedol predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

slovakia

left justify in out

EK pripravila radikálne nové návrhy týkajúce sa imigrácie, ktoré by pre 28 členských krajín EÚ zaviedli kvóty pre prijímanie migrantov na základe distribučného "kľúča" stanoveného Bruselom. Plán, ktorý podporuje Nemecko a proti ktorému bude ostro vystupovať nová britská konzervatívna vláda, predstaví EK v stredu v reakcii na utečeneckú krízu v Stredomorí, napísal dnes britský denník Guardian.

 

Orbán chce, aby maďarský parlament prediskutoval, ktoré z týchto návrhov sú v súlade a ktoré sú proti záujmom Maďarska. "Bolo by dobre, keby sa to podarilo ešte pred júnovou schôdzou Európskej rady, aby som tam mohol ísť už s jednoznačným splnomocnením maďarského zákonodarného zboru," povedal premiér.

Maďarský premiér po parížskom pochode na počesť 17 obetí troch islamistických útokov vo francúzskej metropole z 12. januára vyhlásil, že doterajšia politika Európskej únie týkajúca sa prisťahovalectva sa stala nepoužiteľnou. Prisťahovalectvo treba podľa neho zastaviť, pretože znamená hrozbu pre Európanov. "Utečencom, ktorí utekajú z politických dôvodov a chránia si život, treba poskytnúť útočisko, ale tých, ktorí opúšťajú svoju vlasť z ekonomických dôvodov, nemôžeme prijať," dodal Orbán.

 

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács 24. apríla oznámil, že vláda pripravila 12 otázok týkajúcich sa migrácie. Medzi nimi je aj otázka, či by aj napriek zákazu únie nemali byť ilegálni prisťahovalci zadržaní na viac ako 24 hodín, či by mali maďarské orgány okamžite vrátiť tých, o ktorých je zrejmé, že chcú zneužiť normy EÚ nepriamo nabádajúce k ilegálnej migrácii, alebo či by ilegálni migranti mali prispieť na náklady súvisiace s ich pobytom v Maďarsku.

 

Orbánove vyjadrenia, ale aj "národná konzultácia" iniciovaná v otázke prisťahovalectva, vyvolala v EÚ negatívne odozvy. Európska konfederácia odborových zväzov (ETUC) vyjadrila znepokojenie nad textom dotazníka, v ktorom "sa premiér perverzným spôsobom pokúša priamym spojením migrácie a terorizmu kriminalizovať migrantov a roznecovať populizmus".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies