Orbán: Čakajú nás najhoršie záplavy v histórii

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 12:00 • 2 min
Orbán: Čakajú nás najhoršie záplavy v histórii

BUDAPEŠŤ - Maďarsko bude v týchto dňoch čeliť najhoršej povodňovej vlne v histórii a malo by sa pripraviť na "najhoršie". V piatok ráno to vyhlásil premiér Viktor Orbán. Svojich spoluobčanov zároveň vyzval, aby "spolupracovali" a pomohli "zabrániť katastrofe".

slovakia

left justify in out

Dunaj by mal v hlavnom meste Budapešť kulminovať až v pondelok na úrovni 895 centimetrov. To je o 35 centimetrov viac ako doteraz namerané historické maximum v maďarskej metropole. Mesto však disponuje protipovodňovými zábranami, ktoré ho dokážu ochrániť pred hladinou Dunaja dosahujúcou až výšku 930 centimetrov, uviedol primátor Budapešti István Tarlós. 

Povodne okrem Maďarska sužujú aj ďalšie štáty strednej Európy vrátane Slovenska, Českej republiky, Rakúska a Nemecka. Maďari do oblastí pozdĺž 700 kilometrového povodia Dunaja vyslali 10-tisíc pracovníkov vrátane členov armády, ktorí tam stavajú zátarasy a pomáhajú odvrátiť katastrofu. Meteorológovia pre väčšinu z dotknutých krajín predpovedajú ustávanie zrážok, čo podľa Orbána dáva nádej, že najhorší scenár sa nemusí naplniť. 

Záplavy doteraz v celej strednej Európe zabili najmenej 12 ľudí a vynútili si evakuáciu tisícov obyvateľov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona