Orbán: Brusel nám nechce pomôcť - hranice musíme strážiť sami

NETKY.SK • 12 Január 2017, 12:14 • 2 min
Orbán: Brusel nám nechce pomôcť - hranice musíme strážiť sami

BUDAPEŠŤ - Maďarská vláda vytvorí fyzické, právne i ľudské podmienky ochrany štátnych hraníc, povedal dnes v Budapešti na slávnostnej prísahe absolventov výcviku príslušníkov pohraničnej stráže premiér Viktor Orbán.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry MTI ministerský predseda zdôraznil, že tlak migrantov na maďarské hranice nepoľaví ani v nadchádzajúcich rokoch, a preto je ochrana hraníc aj naďalej národno-bezpečnostnou prioritou.

 

"Z Bruselu nemôžeme očakávať riešenie - o svoju ochranu sa musíme postarať sami," zdôraznil Orbán, podľa ktorého je Maďarsko vďaka úsiliu vojakov a policajtov v súčasnosti jednou z najbezpečnejších krajín Európskej únie. V Maďarsku síce zatiaľ nezaznamenali žiadne teroristické útoky, avšak to neznamená, že sa tieto hrozné činy nemôžu v tejto krajine objaviť, pripomenul.

Premiér Európskej únii vytkol, že útočila na maďarské riešenia, ktoré sa osvedčili a už ich aplikuje čoraz viac európskych krajín. "Dokázali sme, že prisťahovalectvo je možné zastaviť," povedal.

 

Podľa Orbána teroristické útoky, nepokoje, násilie, kriminalita i etnické a kultúrne konflikty upozorňujú na to, že tí, ktorí prichádzajú do Európy, nechcú žiť životom Európanov. "Chcú žiť svojím spôsobom života - ale na európskej životnej úrovni," dodal.

 

Predseda maďarskej vlády podotkol, že migranti sú aj obeťami prevádzačov či európskych politikov sľubujúcich im lepší život, ale i obeťami svojich vlastných ilúzií. Migračná kríza sa podľa jeho slov ešte neskončila. Brusel chce ešte stále rozdeliť masu dvoch miliónov migrantov, ktorí v uplynulých rokoch ilegálne prišli do Európy. "Maďarská vláda urobí to, čo jej diktuje pocit zodpovednosti a svedomie: ochránime maďarské hranice a každodennú bezpečnosť," povedal Orbán.

 

Slávnostnú prísahu prvej etapy výcviku zložilo za účasti ministra vnútra Sándora Pintéra a ministra obrany Istvána Simicskóa 532 policajných poddôstojníkov. Vláda vlani v auguste rozhodla o rozšírení jednotky pohraničnej stráže zásahovej jednotky polície o 3000 príslušníkov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies