Oravskí pltníci pália staršie plte a veria v lepšiu budúcoročnú sezónu

NETKY.SK • 27 December 2010, 09:44 • 2 min
Oravskí pltníci pália staršie plte a veria v lepšiu budúcoročnú sezónu

Oravskí pltníci pália staršie plte a veria v lepšiu budúcoročnú sezónu

slovakia

left justify in out

Pltnícka spoločnosť už ôsmu sezónu prevážajúca turistov z Hornej Lehoty do prístavu pod Oravským hradom má v tomto období veľmi neradostnú náplň práce. Jej majiteľ, Dolnokubínčan Ján Šárfy, musel s ťažkým srdcom, podľa jeho slov takmer akoby sa jednalo o vlastné deti, spáliť už štvrtú zo šiestich pltí, ktoré sa ešte v lete hrdo plavili po vlnách rieky Orava.
"Žiaľbohu, je to neúprosná skutočnosť. Drevu je dobre buď pod vodou alebo pod strechou, no my mu robíme asi to najhoršie, čo môžeme. Neustále ho ponárame do vody a vzápätí z nej vyťahujeme ako vrecko čaju. To je doslova raj pre drevokazné huby. Naše plte sú krásne, bez preháňania vo svoje triede priam luxusné, ale majú krátku, maximálne trojročnú životnosť," skonštatoval pre TASR s tým, že reálna hodnota jednej plte sa pohybuje približne na úrovni 5000 eur.
Šárfy zároveň dúfa, že sa mu do začiatku budúcej pltníckej sezóny podarí skonštruovať dve, tri nové. "Naše plte z plných drevených brvien sú prakticky nepotopiteľné. Ich bezpečnosť zvyšuje množstvo polystyrénu vo vydlabaných priestoroch, preglejkové dná a oplechované nárazové časti. Počas tretieho stupňa povodňovej aktivity zvládli v pohode aj plavbu dolu Váhom strečnianskou úžinou medzi pltníckymi legendami opradenými skalami Margita a Besná," spresnil.
Pltníctvo patrí podľa neho neodmysliteľne ku koloritu Oravy. "Verím, že rok 2011 bude pre nás magický a konečne prelomíme hranicu 15.000 pasažierov potrebnú na prežitie. V neuveriteľne krátkej uplynulej sezóne sme ich previezli ani nie polovicu. Po minuloročnej všeobecnej kríze sme si vraveli, že môže byť snáď už iba lepšie, no zaskočili nás povodne. Mesiace máj a jún boli kvôli nim skoro nulové. Naplno sme sa rozbehli až v druhej polovici júla, ale už koncom augusta bolo nepríjemne chladno," dodal Šárfy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies