Béla
Bugár

Zuzana
Čapútová

Eduard
Chmelár

Gabriela
Drobová

Štefan
Harabin

Marian
Kotleba

Milan
Krajniak

František
Mikloško

Rober
Mistrík

Róber
Švec

Bohumila
Tauchmannová

Juraj
Zábojník

Oskar
Fegyveres


Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
17. jan. 2019Nataša
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
10.09.2018 09:00 Gurmán
Oranžová jeseň na tanieri
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
10.09.2018 09:00 Gurmán

Oranžová jeseň na tanieri



BRATISLAVA - Presne tak ako prevažná väčšina odrôd tekvíc. Tekvica je úžasná ako príloha k mäsku, ako omáčka, pyré či dezertový základ.


Tekvicová polievka s čili

 

Suroviny:

2 ks rastlinný olej, 1 ks cibuľa, 1 ks maslová tekvica, 1 ks zeler, 1 ks sladký zemiak, 1 ks čili paprička, 1 liter zeleninový vývar,  kyslá smotana

 

Postup:

soľ, mleté čierne korenie, rasca, škorica, cukor kryštálový

 

Sladký zemiak, tekvicu a zeler ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Cibuľku ošúpeme a nasekáme ju na drobno. Čili papričku pozdĺžne rozkrojíme, zbavíme zrniečok a nasekáme nadrobno. Vo väčšom hrnci rozpálime olej a opražíme na ňom cibuľku a čili papričku. Pridáme tekvicu, zeler i zemiak a krátko orestujeme. Osolíme, okoreníme, pridáme rascu a škoricu (cca 1KL). Zalejeme vývarom a prikryté varíme na slabom ohni cca 50 minút. Nakoniec polievku rozmixujeme do krémova pomocou ponorného mixéra a dochutíme cukrom (1PL), prípadne dosolíme. Na tanieri dekorujeme nasekanou čili papričkou a pikantnosť balansujeme lyžicou kyslej smotany.    

 

 

Tekvicovo-špenátové lasagne
 

Suroviny:
1 balíček lasagne (bez predvarenia), 1 ks väčšia maslová tekvica, 1 KL sušená šalvia, 10 strúčikov, cesnak, 3 ks cibuľa, 2 balíčky špenát, 6 PL olivový olej, soľ, čierne korenie

syrová omáčka:

1 liter plnotučné mlieko, 1 ks bobkový list, 1 KL tymianm, 4 PL hladká múka, 1 štipka kayenská paprika, 1/4 KL muškátový oriešok, 400 g eidam

 

Postup:
Rúru rozohrejeme na 190 °C. Maslovú tekvicu ošúpeme, prepolíme, vydlabeme a nakrájame na malé kocky. Tekvicu premiestnime na papierom na pečenie vystlaný plech. Posypeme sušenou šalviou, strúčikmi cesnaku (celé, nešúpané) soľou, korením a pokvapkáme olivovým olejom (cca 3PL). Rukami premiešame priamo na plechu a dáme do rúry na zhruba 30 minút. Po upečení opatrne vylupneme cesnak zo šupiek a spolu s tekvicou ho vidličkou roztlačíme na pyré. Medzitým si necháme na oleji (3PL) skaramelizovať na prúžky nakrájanú cibuľku. A v dvoch deci vody sparíme špenát. Pripravíme si syrovú omáčku: mlieko začneme zahrievať na strednom plameni. Pridáme bobkový list, tymian, papriku, muškátový oriešok a primiešame múku. Privedieme k varu, a keď omáčka zhustne, vytiahneme z nej bobkový list a pridáme 2/3 nastrúhaného eidamu (tretinu si odložíme na posypanie). Zamiešame a stiahneme z plameňa. Do väčšej zapekacej misky potom vrstvíme: omáčku, lasagne, pyré, špenát, cibuľku a znova omáčku, lasagne...vrstvenie ukončíme cestovinou a omáčkou. Dáme piecť na 30 minút pri teplote 200 °C. Horúce lasagne posypeme zvyšným eidamom a podávame.

 

 

Tekvicový džem so škoricou

 

Suroviny:
1 kg tekvica hokkaido, 1 liter voda, 1 ks pomaranč, 1 KL kyselina citrónová, 1 balíček želírovací cukor 2:1, 2.5 ČL mletá škorica

 

Postup:
Tekvicu umyjeme, odrežeme stopku a rozkrojíme na polovicu. Vydlabeme semienka a nakájame na menšie kocky. Nakrájanú tekvicu dáme do hrnca, pridáme vodu a na miernom ohni varíme cca 20 minút. Občas premiešame. Potom pridáme šťavu z pomaranča a tekvicu rozmixujeme pomocou tyčového mixéra. Následne pridáme želírovací cukor, mletú škoricu a povaríme ešte 5 až 10 minút.  Horúci džem plníme do čistých zaváraninových pohárov, ktoré následne uzavrieme viečkom a na 10 minút otočíme hore dnom.

 


Tekvicový cheesecake

 

Suroviny:

200 g sladká tekvica (dužina), 2 ks hladká múka, 50 g kryštálový cukor, 1 PL med, 200 g Mascarpone, 100 ml smotana na šľahanie, 2 PL vajce, 1 KL vanilkový extrakt, 1 PL rum

 

Postup:
Rúru rozohrejeme na 170 °C. Kúsky tekvicovej dužiny vložíme do sklenenej misky, ktorú zakryjeme potravinárskou fóliou a ohrejeme v mikrovlnke (plný výkon) asi 3 až 4 minúty. K ešte horúcej dužine pridáme cukor, med a ručným šľahačom spolu vyšľaháme na kašu. Potom postupne zašľaháme mascaropne, smotanu, vajcia, múku, extrakt a rum. Zmes nalejeme do tortovej formy (priemer 20 cm) vystlanej zospodu i po bokoch papierom na pečenie. Formu jemne pobúchame, aby sme sa zbavili prípadných vzduchových bubliniek a koláč pečieme zhruba 40 minút. Po vychladnutí koláč vložíme do chladničky aspoň na 3 hodiny, ideálne cez noc. Pred podávaním dozdobíme šľahačkou.

 

    
Mrkvovo-tekvicová torta

 

Suroviny:

Cesto: 200 g mrkva, 150 g tekvica, 4 ks vajce, 200 g kryštálový cukor, 1 balíček vanilkový cukor, 1/4 ČL soľ, 120 g hladká múka, 2 PL škrobová múčka, 1/4 ČL mletý zázvor,  1/2 ČL mletá škorica
1 ČL prášok do pečiva,  100 g orechov, 50 g sušené brusnice,m 1 PL olej

 

Krém:
250 g Mascarpone, 250 g jemný tvaroh, 1 balíček vanilkový cukor, 4 PL práškový cukor, 50 g biela čokoláda, 1 PL maslo


Na ozdobu:sušené brusnice, kešu

 

Postup:
Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie, okraje potrieme maslom a posypeme múkou. Očistenú mrkvu a tekvicu nastrúhame najemno. Oddelíme od seba bielky a žĺtky. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh, pričom prisypeme 30 g cukru. Žĺtky vymiešame so zvyškom cukru, s vanilkovým cukrom a so soľou dokrémova. Zmiešame múku, škrobovú múčku, prášok do pečiva, škoricu a zázvor. Preosejeme do žĺtkovej zmesi, pridáme mrkvu, tekvicu a nadrobno posekané orechy a brusnice. Dôkladne premiešame, pridáme olej a spojíme so snehom z bielkov.  Cesto nanesieme do formy a pečieme cca 50 minút.Či je cesto upečené zistíme tak, že do cesta zapichneme špajdľu. Ak je špajdľa po vytiahnutí z cesta suchá – cesto je upečené. Vyberieme z formy a necháme vychladnúť. Na krém vymiešame mascarpone, tvaroh, vanilkový a prášový cukor. Bielu čokoládu si roztopíme s maslom a necháme mierne vychladnúť. Následne ju pridáme do krému a vymiešame dokrémova.  Upečený korpus priečne prekrojíme. 1/3 krému nanesieme na spodnú časť korpusu a priklopíme vrchnou časťou. Navrch nanesieme zvyšný krém, uhladíme a ozdobíme posekanými brusnicami a kešu orieškami. 

 

 

Dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 

 



reklama


Zdroj: netky KŚ

Foto:  pixabax.com, internet



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok