Oranžová farba 25. novembra upozorní na násilie páchané voči ženám

NETKY.SK • 24 November 2018, 17:59 • 2 min
Oranžová farba 25. novembra upozorní na násilie páchané voči ženám

ŽENEVA - Oranžová farba sa stala kľúčovým slovom v téme Medzinárodného dňa odstránenia násilia páchaného voči ženám. Pripadá na 25. novembra a vyhlásilo ho Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) v decembri 1999.

slovakia

left justify in out

Iniciatíva "Všetci jednotne za skoncovanie násilia páchaného voči ženám" je viacročnou kampaňou, cieľom ktorej je predchádzať a odstraňovať násilie, ktorému sú vystavené ženy a dievčatá vo viacerých krajinách sveta, informovala OSN na svojej webovej stránke.

 

VZ OSN opakovane vyzýva vlády, medzinárodné i mimovládne organizácie, aby zvlášť v ten deň upozorňovali verejnosť na problematiku násilia na ženách.

 

Korene tohto medzinárodného dňa siahajú do roku 1960 do Dominikánskej republiky, kde boli 25. novembra 1960 tri sestry Mirabalové - Patria Mercedes, María Argentina Minerva a Antonia María Teresa - zavraždené za to, že bojovali za svoje práva a stáli v opozícii proti vtedajšiemu diktátorovi Rafaelovi Leónidasovi Trujillovi (1891-1961; vládol v rokoch 1930-61). Ten vydal rozkaz na ich likvidáciu. Sestry sa stali symbolom boja za odstránenie násilia voči ženám.

 

Obhajcovia práv žien pripomínali deň boja proti sexuálnemu násiliu na ženách od roku 1981. Niekoľko ďalších rokov daný jav nepútal väčšiu pozornosť medzinárodného spoločenstva. Pritom bitie žien, ich mučenie či iné formy násilného správania predstavovali a predstavujú sa vyskytuje aj v súčasnosti.

 

Medzinárodné, humanitárne aj mimovládne organizácie spojili sily, aby sa 25. november stal príležitosťou na väčšie informovanie verejnosti o násilí, ktorému sú ženy vystavené.

 

Zdroje:

www.un.org

www.who.int

www.history.com



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies