Opustenie eurozóny by stálo Grécko veľmi veľa

NETKY.SK • 13 Január 2015, 12:47 • 2 min
Opustenie eurozóny by stálo Grécko veľmi veľa

VIEDEŇ - Odchod Grécka z eurozóny by podľa guvernéra Rakúskej národnej banky (OeNB) Ewalda Nowotneho vyšiel krajinu veľmi draho.

slovakia

left justify in out

Z jeho vystúpenia v pondelok (12.1.) večer pred novinármi vo Viedni APA ďalej uviedla, že nie je nikto, kto by hľadal pre Atény také riešenie. 
     

Ak by sa Grécko rozhodlo opustiť eurozónu, jeho nová mena by sa musela hneď devalvovať, ale grécke dlhy by zostali v eure a záväzky Atén by dramaticky vzrástli. 
     

Devalvácia gréckej meny by viedla k zdraženiu importu, ale rast exportu v dôsledku slabej národnej meny by nastával postupne. Prvým efektom takých procesov by bola vlna zdražovania, sprevádzaná primeranými požiadavkami na rast miezd, čo by viedlo k ešte vyššiemu zadlženiu. Nowotny povedal, že "to by nebola veľmi múdra stratégia".
     

Z európskeho pohľadu sa nedá vôbec odhadnúť, ako by sa vývoj v Grécku prejavil v iných krajinách.
     

V minulosti sa pomaly reagovalo na deficit gréckeho bežného účtu platobnej bilancie. Guvernér uviedol, že počas svojej nástupnej návštevy v Európskej centrálnej banke na jeseň roku 2008 jej vtedajší šéf Jean-Claude Trichet hovoril o štatistických údajoch, podľa ktorých rástli náklady na jednotku produkcie v Grécku oveľa rýchlejšie než v Nemecku či Rakúsku. Trichet tento vývoj komentoval: "To nie je dobré".
     

Nájsť teraz východisko z problémov Atén nie je ľahká úloha. "Nejestvuje nijaký jednoduchý a príjemný recept ako z nich von," dodal guvernér. Devalvovať euro je nemožné, (v Grécku) sa musí použiť "interná devalvácia". Ide o reštriktívnu politiku, ktorou sa znížia náklady (na správu štátu). Aj keď sa môže diskutovať o jej tempe a detailoch, iné riešenie nejestvuje. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies