Opustenie eurozóny by bolo pre každú krajinu veľmi drahé

NETKY.SK • 30 Január 2017, 17:08 • 2 min
Opustenie eurozóny by bolo pre každú krajinu veľmi drahé

VIEDEŇ - Ekonómovia hodnotia hospodársku situáciu Talianska ako kritickú. Guvernér Rakúskej národnej banky (ÖNB) Ewald Nowotny dnes v tejto súvislosti povedal, že odchod Ríma z eurozóny by bol preň ekonomickou samovraždou. Zdôraznil, že Taliansko potrebuje naliehavo výrazné reformy.

slovakia

left justify in out

Nedávno verejne varoval vedenie krajiny pred opustením eurozóny aj prezident Európskej centrálnej banky (ECB) Talian Mario Draghi.

Hospodárskej samovraždy by sa dopustilo rovnakým krokom aj Francúzsko.

 

Ak by chcela ktorákoľvek krajina opustiť eurozónu, musela by najprv splatiť svoje veľké dlhy voči ECB. O tejto podmienke napísal Draghi talianskym poslancom v Európskom parlamente.

 

List sa pokladá za varovanie nielen Taliansku, ale aj iným politikom, ktorí sa zahrávajú so scenármi opustenia spoločnej meny. Realizácia takého scenára by vyšla každú krajinu veľmi draho.

 

V Taliansku propaguje odchod z eurozóny populistické Hnutie piatich hviezd. Vo Francúzsku je zánik eura v programe nacionalistického frontu Maríne Le Penovej.

Nowotny dnes v Klube ekonomických redaktorov vo Viedni zdôraznil, „že je v najvyššom vlastnom záujme týchto štátov, aby zostali súčasťou eurozóny“. Diskusie o opustení spoločnej meny sa podľa neho nevedú na racionálnej ekonomickej úrovni, ale len na emocionálnej. To je však nebezpečné.

 

Guvernér rakúskej centrálnej banky chce osobnými vystúpeniami prispieť k tomu, aby sa populistickým špekuláciám o odchode z eurozóny nevenovala veľká pozornosť.

 

Kto však bude chcieť v budúcnosti vstúpiť do eurozóny, bude musieť spĺňať podstatne prísnejšie podmienky. Z doterajších skúseností vyplýva poučenie, že nimi nie sú tie doterajšie maastrichtské.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies