Opustené a týrané zvieratá môžu ľudia zachrániť s novou mobilnou aplikáciou

NETKY.SK • 7 Október 2014, 12:47 • 2 min
Opustené a týrané zvieratá môžu ľudia zachrániť s novou mobilnou aplikáciou

BRATISLAVA – Na Slovensku bude záchrana opustených či týraných domácich zvierat o niečo jednoduchšia. V Bratislave dnes predstavili novú mobilnú aplikáciu GobyPet, pomocou ktorej bude nájdené zviera odfotené, lokalizované a najbližšie útulky či dobrovoľníci budú vyzvaní na jeho záchranu.

slovakia

left justify in out

Dostať ohrozené zviera do bezpečia tak budú môcť oddnes aj užívatelia smartfónov. Stačia na to tri kroky. Ak pomocou aplikácie ľudia nahlásia stratené či opustené zviera, aktivuje sa im na mobilnom telefóne fotoaparát, ktorým ho odfotia, vyberú status a fotku zaradia do príslušnej kategórie. Následne doplnia svoje telefónne číslo, e-mailovú adresu a na záver sa im vygeneruje okno s dvoma dobrovoľnými možnosťami, buď môžu zavolať mestskú políciu, alebo odoslať prednastavený formulár so svojimi údajmi pracovníkom Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS). 
      

Vďaka aplikácii sa dajú nahlásiť aj prípady týrania zvierat a nelegálne chovné stanice, v ktorých nie je zabezpečený pohyb psov, správna výživa alebo lekárska starostlivosť. GobyPet tak vo všeobecnosti pomáha efektívne hľadať opusteným a týraným zvieratám dočasnú opateru, trvalé domovy či upozorňovať na nelegálnych množiteľov. 
      

"Naším cieľom je dosiahnuť aj zmenu postavenia zvierat v legislatíve, vyvinúť tlak na kompetentných, ale aktivizovať aj bežných ľudí, ktorým nie je osud domácich miláčikov ľahostajný," povedal vedúci projektu GobyPet Tibor Rečka.
      

Prezident občianskeho združenia Slovenská aliancia ochrancov zvierat (SAOZ) Juraj Eliáš uviedol, že každé zviera na ulici je problém pre ostatné zvieratá, ale aj ľudí. "Ak je vyhodené napríklad na diaľnici a pobehuje tam, môže spôsobiť aj tragickú dopravnú nehodu. Ak má človek stiahnutú novú aplikáciu, dá sa zvieraťu veľmi rýchlo pomôcť," dodal.
     

Projekt GobyPet sa vyvíjal viac ako rok v spolupráci s viacerými profesionálnymi i dobrovoľnými záchranármi. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies