Optimizmus Slovákov ohľadom budúceho ekonomického vývoja sa zvýšil

NETKY.SK • 24 August 2012, 11:29 • 2 min
Optimizmus Slovákov ohľadom budúceho ekonomického vývoja sa zvýšil

Optimizmus Slovákov ohľadom budúceho ekonomického vývoja sa zvýšil - Slovensko Očakávania Slovákov na nasledujúcich 12 mesiacov sa v júli v porovnaní s januárom o niečo zlepšili. Oproti zime sú Slováci optimistickejší nielen ohľadom budúceho vývoja ekonom

slovakia

left justify in out

imgOčakávania Slovákov na nasledujúcich 12 mesiacov sa v júli v porovnaní s januárom o niečo zlepšili. Oproti zime sú Slováci optimistickejší nielen ohľadom budúceho vývoja ekonomiky, predpokladaného rastu cien tovarov a služieb či vývoja nezamestnanosti, ale aj v súvislosti s vlastnou finančnou situáciou. Vyplýva to z výsledkov aktuálneho spotrebiteľského barometra, zverejneného Štatistickým úradom SR. 
      "Pesimizmus však z našich hláv úplne nevyprchal. Osem z desiatich Slovákov si nemyslí, že hospodársku situáciu v našej krajine čaká v najbližšom období zlepšenie. Viac ako polovica sa dokonca domnieva, že to najhoršie je ešte pred nami," tvrdí analytička Poštovej banky Eva Sadovská.
      V porovnaní so začiatkom roka ale prišlo aspoň k určitému zlepšeniu. V januári zhoršenie hospodárskej situácie očakávalo až 72 % Slovákov. Naopak, podiel optimistov očakávajúcich zlepšenie sa v júli viac ako zdvojnásobil zo 6 % na 13 %.
      Polovica slovenských domácností si myslí, že finančná situácia sa počas najbližších 12 mesiacov nezmení. Rovná tretina predpokladá, že dôjde k zhoršeniu jej finančnej situácie. Osmina verí, že to najhoršie máme už za sebou a zlepšenie finančnej situácie v nadchádzajúcich 12 mesiacoch očakáva 13 % Slovákov.
      "Patríme síce k "frflošom", avšak v Európe sa nájdu aj väčší. Nálepku najväčší pesimisti si odniesli Gréci, nakoľko zhoršenie očakáva až 62 % z nich. Pesimistickejší sú aj susední Maďari či Česi. Naopak najoptimistickejší sú severania z Estónska, Lotyšska a Švédska, kde každý tretí dopytovaný očakáva vo svojej finančnej situácii zlepšenie," komentuje Sadovská.  
      Slovenskí spotrebitelia väčšie nákupy v ďalších mesiacoch neplánujú. Takmer polovica uviedla, že výdavky na tovary dlhodobej spotreby obmedzí. Míňať viac na nákupy spotrebičov, elektroniky či nábytku je odhodlaných 12 % Slovákov, zvyšná tretina plánuje ponechať takéto výdavky na nezmenenej úrovni. "Maloobchodníkov ponúkajúcich tovary pre domácnosť tak zrejme výraznejší rast tržieb nepoteší ani v nasledujúcich mesiacoch," dodala Sadovská.
      V priebehu nasledujúceho roka sa chystá rekonštruovať svoje bývanie 18 % slovenských domácností, 5 % pomýšľa na kúpu nehnuteľnosti určenej na bývanie a 7 % domácností sa pohráva s myšlienkou kúpy auta. Oproti prieskumu z januára sa tak zvýšil počet Slovákov pomýšľajúcich na nové alebo minimálne krajšie bývanie.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies