Oproti Radičovej vláde stojí oddnes Ficov tieňový kabinet

NETKY.SK • 20 Január 2011, 08:01 • 2 min
Oproti Radičovej vláde stojí oddnes Ficov tieňový kabinet

Oproti Radičovej vláde stojí oddnes Ficov tieňový kabinet

slovakia

left justify in out

img

Oproti vláde Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) stojí oddnes tieňový kabinet na čele s expremiérom Robertom Ficom (Smer-SD). Zloženie oznámil jeho líder na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.
      Členmi tieňovej exekutívy sú Robert Kaliňák (ministerstvo vnútra), Marek Maďarič (ministerstvo kultúry), Ján Počiatek (ministerstvo financií), Róbert Madej (ministerstvo spravodlivosti), Stanislav Becík (ministerstvo pôdohospodárstva), Ľubomír Jahnátek (ministerstvo hospodárstva).
      Alternatívu Smeru-SD voči Radičovej vláde dopĺňa Jaroslav Baška (ministerstvo obrany), Dušan Čaplovič (ministerstvo školstva), Ľubomír Vážny (ministerstvo dopravy), Richard Raši (ministerstvo zdravotníctva), Zuzana Zvolenská (ministerstvo práce), Oľga Algayerová (ministerstvo zahraničných vecí) a Vladimír Faič (ministerstvo pre programovú prácu a stratégie). Podpredsedom pre ľudské práva a národnostné menšiny je Oľga Nachtmannová, podpredsedom pre sociálno-ekonomické veci Peter Kažimír.
      "Očakávam od tieňového kabinetu najmä to, že bude monitorovať agendu vlády, oponovať jej a predkladať alternatívne riešenia," priblížil Fico. Členovia tieňovej vlády majú prinášať aj legislatívne návrhy, a to priamo ako poslanci Národnej rady (NR) SR alebo prostredníctvom poslaneckého klubu Smeru-SD.
      Témami, na ktoré sa kabinet v súčasnosti sústredí, budú zbytočné zdražovanie, pripravovaná novela Zákonníka práce, zastavenie výstavby diaľnic či slovensko-maďarské vzťahy. Sústreďovať sa bude aj na štandardnú agendu sociálnej demokracie.
      Expremiér upozornil, že v tieňovej vláde nefiguruje minister životného prostredia. "Neuvažovali sme o obsadení tohto postu aj preto, že sme presvedčení, že zlúčenie ministerstva životného prostredia s rezortom pôdohospodárstva, ktoré sme urobili v minulom volebnom období, bolo správne," zdôvodnil Fico. Nevylúčil, že v budúcnosti pozíciu Smer-SD predsa len obsadí. Prvé aktivity v envirorezorte bude zatiaľ monitorovať Stanislav Becík.
      "Som rád, že prijal ponuku na spoluprácu," uviedol na adresu Becíka Fico, ktorý zároveň vyzdvihol akčnosť, s akou Becík pristupoval k problematike slovenského poľnohospodárstva v čase, keď viedol agrorezort.
      Dodal, že pri výbere do tieňového kabinetu nebolo pri niektorých menách o čom premýšľať. Išlo napríklad o tieňového ministra vnútra Kaliňáka, ktorý v minulom volebnom období rezort viedol. "Nebolo o čom špekulovať. Dnes, keď je stretnutie policajtov, tak vám povedia, že lepšieho ministra vnútra Slovensko nemalo," zdôvodnil.
      Do tieňového kabinetu sa dostal aj primátor Košíc a exminister zdravotníctva Richard Raši. Fico je presvedčený, že hoci má Raši veľa iných starostí ako primátor, je potrebné mať v tieňovom kabinete človeka, ktorý dokáže pohotovo reagovať na dianie v zdravotníctve. Za takého považuje práve Rašiho.
      Exministerka práce Viera Tomanová sa členkou tieňovej exekutívy nestala. Fico odmietol, že by nemala dôveru Smeru-SD a že by strana mala k jej bývalému pôsobeniu v rezorte výhrady. "Pani Tomanová mala vždy moju dôveru. Je to človek, ktorý má veľké srdce a sociálne cítenie," vyhlásil.
      Fico považuje za logické, že Smer-SD ako v podstate jediná skutočná opozícia postavil tieňový kabinet. Dodal, že jeho členovia nemusia byť aj členmi strany Smer-SD. Prvé krátke stretnutie tieňovej exekutívy sa uskutoční ešte dnes.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies