Oprava podmytej cesty v Kremnických Baniach sa začala

NETKY.SK • 26 Október 2016, 13:48 • 2 min
Oprava podmytej cesty v Kremnických Baniach sa začala

BANSKÁ BYSTRICA - Oprava cesty I. triedy cez horský priechod Kremnické Bane, ktorú ešte v júli tohto roku podmyl prívalový dážď, sa začala.

slovakia

left justify in out

Poškodený úsek v dĺžke približne 600 metrov si vyžiadal odklon osobnej i nákladnej dopravy cez obchádzkové trasy, čím sa značne skomplikovalo dopravné spojenie medzi Kremnicou a Martinom. Slovenská správa ciest vybrala za zhotoviteľa stavebných prác dvojicu - Metrostav Praha a Líniové stavby Bratislava. Použila pritom priame rokovacie konanie bez súťaže v dôsledku mimoriadnej udalosti. Pôvodná projektová dokumentácia, ktorú vypracovala zvolenská divízia bratislavského Dopravoprojektu ešte v roku 2014, bola aktualizovaná v auguste tohto roku. Podľa informácií, ktoré poskytla agentúre SITA Veronika Chrienová z Mestského úradu v Kremnici, stavenisko už bolo odovzdané a dodávateľ začal s prácami na krajniciach a zvodidlách v smere na Krahule. V prvej etape prác je zahrnuté aj dočasné spevnenie cesty a výrub drevín na tomto úseku. Rekonštrukcia si vyžiada zhotovenie náročných oporných múrov, preložku, reguláciu a prekrytie potoka, vybudovanie nového cestného telesa a bezpečnostných zariadení. Oprava poškodenej cesty bude stáť viac ako 24 a pol milióna eur a podľa zmluvy má byť dokončená o 380 dní, čo pripadá na polovicu novembra budúceho roku.

 

Súčasné obchádzkové trasy z Kremnice do Martina vedú pre vozidlá do 3,5 tony a autobusy cez Krahule a pre nákladné vozidlá a kamióny smerom na Šášovské Podhradie, Banskú Bystricu, horský priechod Malý Šturec a Turčianske Teplice. Nákladná doprava smerujúca ďalej na sever môže využiť aj horský priechod Donovaly. Podmytá cesta zmenila organizáciu dopravy aj v centre Kremnice, kde je od 16. augusta vyhlásená mimoriadna situácia. Z dôvodu uzávierky a obchádzky je hlavná cesta vyznačená po obchádzkovej trase cez Námestie SNP. Dopravná obsluha prichádzajúca z uzavretého úseku je povinná dať prednosť vozidlám prichádzajúcim od Námestia SNP. Vozidlá vchádzajúce do uzavretého úseku dávajú prednosť vozidlám v smere od obce Krahule podľa pravidla o odbočovaní vľavo z hlavnej cesty. Problémy s obchádzkou však hrozia v zimnej sezóne. Lyžiarske strediská Krahule a Skalka každoročne navštevuje množstvo turistov. Práve tí môžu skomplikovať premávku na tomto problematickom úseku. Podľa primátora Kremnice Alexandra Ferenčíka nie je obchádzková trasa prispôsobená na väčší nával vozidiel, čo môže viesť k zdržaniam alebo aj k dopravným kolíziám.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies