Oprava križovatky pri Radnici Staré mesto v Košiciach stála 2,3 mil.eur

NETKY.SK • 31 August 2010, 12:09 • 2 min
Oprava križovatky pri Radnici Staré mesto v Košiciach stála 2,3 mil.eur

Oprava križovatky pri Radnici Staré mesto v Košiciach stála 2,3 mil.eur

slovakia

left justify in out

Počas letných prázdnin realizoval Dopravný podnik mesta Košice (DPMK) najrozsiahlejšiu rekonštrukciu tohto roka. Celková investícia rekonštrukcie koľajovej križovatky Radnica Staré mesto sa vyšplhala na 2,3 milióna eur.
"Materiál, teda samotné koľajové teleso, sme zabezpečili ešte v uplynulom roku. Financie na rekonštrukčné práce sme si museli požičať, ale vzhľadom na technický stav úseku to už bolo nevyhnutné," konštatoval dnes generálny riaditeľ DPMK Michal Tkáč, ktorý sa spolu s ďalšími predstaviteľmi podniku a mesta Košice priviezol na zrekonštruovaný úsek trate špeciálne vypravenou električkou.
Prvé výkopové práce na úseku sa začali 5. júla. Letné počasie rekonštrukcii nahrávalo, takže harmonogram prác sa podarilo dodržať a 23. augusta sa podľa pôvodných plánov mohlo začať s druhou etapou, teda rekonštrukciou na križovatke Moyzesova a Hviezdoslavova.
S rekonštrukciou súvisela aj výluka, predovšetkým električkovej dopravy, ale aj niektorých ďalších liniek, čo so sebou prinieslo obmedzenia pre cestujúcich, či už MHD, alebo motoristov. "Ďakujem všetkým Košičanom za trpezlivosť. DPMK odovzdal modernú a kvalitnú križovatku, po ktorej sa bude lepšie jazdiť nielen našim vodičom električiek, ale aj všetkým vodičom osobných motorových vozidiel," uviedol Tkáč.
Podľa riaditeľa Magistrátu mesta Košice Mareka Kolarčíka je dôležité, že sa aj napriek hospodárskej kríze a zložitej finančnej situácii darí realizovať v meste každý rok modernizáciu koľajových tratí. "Bezpečnosť dopravy je prvoradá a nemenej dôležité je, že rekonštruovaný úsek bude pohodlnejší aj pre obyvateľov danej lokality," poznamenal Kolarčík. Dodal, že ďalšie práce budú už viac-menej súvisieť so zavedením integrovaného dopravného systému, ktorý sa v meste pripravuje.
Pred rokom rekonštruoval DPMK viac než 800-metrový úsek pod mostom VSS v smere na sídlisko Nad jazerom. Táto akcia predstavovala investíciu 1,7 milióna eur. Podľa riaditeľa Úseku techniky a údržba DPMK Petra Deču boli v oboch prípadoch použité najmodernejšie technológie. "Predpokladáme, že úseky vydržia pri pravidelnej údržbe približne 30 rokov. Moderné technológie prispievajú aj k nižšej hlučnosti, použité antivibračné rohože zase znížia prenos vibrácií na okolité stavebné objekty, čo zároveň predĺži životnosť celého rekonštruovaného úseku," povedal Dečo.
Do dvoch najväčších investičných akcií v priebehu 14 mesiacov investoval Dopravný podnik 4 milióny eur. V rokoch 2006 – 2010 to bolo viac ako 5,1 milióna eur. "Veľké investície sa rozbehli najmä v posledných dvoch rokoch. Táto rekonštrukcia ako aj minuloročná modernizácia úseku pri VSS sú takého rozsahu, ktoré sa v Košiciach v minulosti nerealizovali," skonštatoval pri dnešnom odovzdávaní úseku predseda predstavenstva DPMK Igor Jutka. Najbližšiu rozsiahlejšiu rekonštrukciu plánuje podnik realizovať v prvej polovici roka 2011 v súvislosti s výstavbou obchodno-zábavného centra na Námestí osloboditeľov. "Rekonštrukcia koľajových tratí v úseku Námestie osloboditeľov – Senný trh by si mala vyžiadať asi 3,7 milióna eur," uzavrel Jutka.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies