Opozičný SMER-SD sa chystá obrátiť na Ústavný súd SR

NETKY.SK • 31 Júl 2020, 15:00 • 2 min
Opozičný SMER-SD sa chystá obrátiť na Ústavný súd SR

BRATISLAVA - V prípade prelomenia veta prezidentky SR sa najsilnejšia opozičná strana zameria so svojou žiadosťou na Ústavný súd (ÚS) SR. Budú sa snažiť o pozastavenie účinnosti novelizovaných zákonov o prokuratúre, elektronických komunikáciách a o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím.

slovakia

left justify in out

Vo videu na sociálnej sieti o tom informoval predseda strany Robert Fico s tým, že prelomenie veta očakáva.

 

 

Problém voľby nového generálneho prokurátora

Predseda opozičnej strany upozornil najmä na novelu zákona o prokuratúre. Umožňuje podľa neho vymenovať za generálneho prokurátora a špeciálneho prokurátora kohokoľvek, dokonca aj právoplatne odsúdeného človeka. "Čo je však horšie, v tomto zákone je ustanovenie, ktoré umožňuje odvolať generálneho prokurátora a špeciálneho prokurátora, kedykoľvek sa to zachce vládnej koalícii. A bude to najmä vtedy, ak vládna koalícia nebude spokojná s jeho prácou a tá má spočívať predovšetkým v kriminalizácii opozície," poznamenal.

 

img

 

Podľa Fica sú schválené novely zákona najlepšími príkladmi toho, ako vládna koalícia porušuje princípy právneho štátu, deštruuje sociálny štát a pravidlá demokracie.

 

Prezidentks vetovala až 3 novely zákonov

Prezidentka SR Zuzana Čaputová v dnešných hodinách oznámila, že vetuje novelu zákona o prokuratúre, ktorou sa má meniť spôsob výberu generálneho i špeciálneho prokurátora. Ak Národná rada SR prelomí jej veto, hlava štátu sa obráti na Ústavný súd SR.

 

img

 

Prezidentka nepodpísala ani novelu zákona o elektronických komunikáciách, ktorou sa mení aj zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia. Vetovala tiež novelu zákona o komisárovi pre deti a komisárovi pre osoby so zdravotným postihnutím.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies