Opozičný Most-Híd vystúpil z Ľudovej platformy, ktorá týmto skončila

NETKY.SK • 18 Marec 2014, 17:28 • 2 min
Opozičný Most-Híd vystúpil z Ľudovej platformy, ktorá týmto skončila

BRATISLAVA - Ľudia už neveria tomu, že Ľudová platforma môže byť alternatívou voči Smeru-SD, povedal Béla Bugár.

slovakia

left justify in out

Opozičný Most-Híd dnes vystúpil z Ľudovej platformy, ktorá týmto skončila. Ľudovú platformu založili KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS 17. novembra 2012 ako stredopravú alternatívu Smeru-SD. "Ľudová platforma doteraz fungovala ad-hoc s rôznymi nedostatkami. Dá sa povedať, že aj v týchto prezidentských voľbách Ľudová platforma nenaplnila očakávania občanov, ale ani očakávania aktérov, to znamená troch strán," povedal dnes líder strany Most-Híd Béla Bugár. "Ľudia už neveria tomu, že Ľudová platforma môže byť alternatívou voči Smeru-SD," dodal Bugár. Aj preto sa Most-Híd rozhodol z platformy vystúpiť.

 


"Ja som hovoril, že tento výraz je už ďalej zbytočné používať. A to hlavne z toho dôvodu, že sa KDH a ich prezidentský kandidát zapojili do predvolebnej kampane Roberta Fica," reagoval predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo. Skonštatoval tiež, že KDH a čiastočne aj Most-Híd už porušili dohodu, podľa ktorej mala byť Ľudová platforma alternatívou voči Smeru-SD. "Samozrejme, že spolupracujme so všetkými stredopravými stranami, ale musí sa uskutočniť debata, kto je ochotný tvoriť alternatívu voči Smeru a kto sa bude ponúkať do skrytej alebo otvorenej koalície so Smerom," povedal Frešo. "Myslím si, že to ukážu najbližšie dni a týždne," uzavrel. 

 

Predseda KDH Pavol Hrušovský reagoval tým, že platforma je dobrovoľným zoskupením. "Tak, ako dobrovoľne vznikla, tak tento dobrovoľný zväzok môže možno na nejaký čas prestať s takouto inštitucionálnou spoluprácou," skonštatoval. Dodal však, že vidí viacero dôvodov, prečo by tieto strany mohli spolupracovať vo vytváraní pravicovej alternatívy voči sociálnodemokratickej politike. 



 

Most-Híd sa teraz chce sústrediť na budovanie novej občianskej vízie krajiny, na ktorej začali pracovať s názvom Vízia 2016, spolupracovať na nej chce aj s mimovládnymi organizáciami a nečlenmi strany. "Myslím si, že treba budovať niečo iné, kde občan bude v strede záujmu politických strán," vysvetlil Bugár. 

 

Odbornú spoluprácu v parlamente alebo pri riešení konkrétnych problémov so stranami KDH a SDKÚ-DS Most-Híd nevylučuje. Bugár to považuje za prirodzené, keďže opozícia by mala medzi sebou spolupracovať. "Aj ako opozičné strany budeme medzi sebou spolupracovať, ale len ako strany, a nie v rámci niečoho, čo poslednú dobu nefungovalo," podotkol predseda Mosta-Híd. 

SDKÚ-DS a KDH podľa jeho slov rozhodnutie Mosta-Híd o vystúpení z Ľudovej platformy akceptovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies