Opoziční poslanci zo strany SaS navrhujú zrušiť daňové licencie

NETKY.SK • 24 Február 2015, 13:45 • 2 min
Opoziční poslanci zo strany SaS navrhujú zrušiť daňové licencie

BRATISLAVA – Opoziční poslanci zo strany SaS navrhujú zrušiť daňové licencie. Vyplýva to z návrhu novely zákona o dani z príjmov, ktorú predkladajú na najbližšiu schôdzu parlamentu.

slovakia

left justify in out

Platný zákon o dani z príjmov upravuje daňové licencie právnických osôb v rozpätí od 480 eur do 2880 eur ročne. "Súčasné nastavenie daňových licencií má likvidačný potenciál na množstvo malých firiem, ktoré sú v strate z celkom objektívnych dôvodov a na druhej strane podvodníkov sa veľmi nedotkne, pretože tí disponujú dostatočnými ušetrenými zdrojmi na úhradu licencií," skonštatovali poslanci v dôvodovej správe k návrhu zákona.

 

Taktiež sú presvedčení, že súčasný plošný charakter daňových licencií iba minimálne postihuje daňových podvodníkov a bude likvidovať tých, ktorí sa z objektívnych príčin ocitnú v strate, alebo tých, pre ktorých je firma iba občasným a nepravidelným vedľajším zdrojom príjmu a v danom roku jednoducho vykáže stratu. "Tvorcovia daňových licencií zjavne nemali ambíciu využiť legislatívne možnosti nastavenia daňových licencií tak, aby postihli spoločnosti, ktoré sa dlhodobo a plánovite vyhýbajú daňovým povinnostiam, ale zvolili cestu 'hrubej sily' voči všetkým," skonštatovali poslanci.

 

Preto považujú súčasné nastavenie daňových licencií za zlé a navrhujú ich zrušenie. "Veríme, že sa následne v legislatívnom procese podarí nájsť riešenie, ktoré zásadne obmedzí daňové úniky, ale súčasne nepostihne nespravodlivo a neefektívne veľkú časť tých, ktorí sú v strate objektívne," doplnili poslanci.

Právna norma by mala nadobudnúť účinnosť od 1. januára budúceho roka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies