Opoziční poslanci vítajú väčšie kompetencie NBS pri ochrane spotrebiteľa

NETKY.SK • 22 Október 2014, 10:33 • 2 min
Opoziční poslanci vítajú väčšie kompetencie NBS pri ochrane spotrebiteľa

BRATISLAVA – Poslanci dnes odštartovali 6. rokovací deň 39. schôdze Národnej rady (NR) SR niekoľkými návrhmi zákonov z dielne rezortu financií. Jedným z prvých, o ktorom poslanci začali rokovať, je návrh zákona o dohľade nad finančným trhom. Ako na úvod povedal minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), cieľom tejto právnej normy je zabezpečiť zvýšenie ochrany spotrebiteľa.

slovakia

left justify in out

Po novom by sa totiž mali rozšíriť pôsobnosti Národnej banky Slovenska (NBS) pri dohľade nad finančným trhom, majú sa zaviesť aj sankcie, ktoré bude môcť NBS udeľovať za porušenie spotrebiteľských práv. Pod kontrolu centrálnej banky by tak mali spadať aj nebankové spoločnosti. Okrem toho kontrolóri NBS budú môcť vykonávať kontrolu vo finančnej inštitúcii aj pod skrytou identitou.

 

Opoziční poslanci tento návrh zákona privítali. "Nebankové subjekty, ktoré chcú poskytovať úvery, si musia uvedomiť, že tu nemôže byť nebankový klondajk. Stávajú sa aj dnes prípady, že nedodržiavajú zákon o ochrane spotrebiteľa. Preto vítam, že bude NBS vykonávať dohľad," konštatoval poslanec NR SR za KDH Pavol Zajac.

 

Zrodenie novely privítal i nezaradený poslanec Alojz Hlina. Aj on totiž upozornil na to, že i po prijatí Koncepcie ochrany spotrebiteľov na finančnom trhu stále na Slovensku podnikajú spoločnosti, ktoré sa správajú úžernícky. "Rodí sa niečo, čo by mohlo pomôcť, to treba oceniť. Teším sa, že sa ide niečo diať," konštatoval v pléne Hlina.

 

Parlament dnes bude rokovať aj o novele zákona o dani z príjmov, o novele zákona o spotrebnej dani z minerálneho oleja, o novele zákona o dani z motorových vozidiel či o návrhu zákona o riešení krízových situácií na finančnom trhu. Kažimírovu sériu právnych noriem sleduje v pléne približne 20 poslancov zo 150 zákonodarcov, čo opäť nezabudol opomenúť Hlina. Ten patrí k pravidelným kritikom neúčasti poslancov na rokovaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies