Opoziční poslanci vidia za zákonom o sociálnej práci biznis

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 07:14 • 2 min
Opoziční poslanci vidia za zákonom o sociálnej práci biznis

BRATISLAVA - Poslanci ukončili druhý rokovací deň 35. schôdze parlamentu diskusiou o návrhu novely zákona o sociálnej práci.

slovakia

left justify in out

Legislatíva stanovuje podmienky výkonu sociálnej práce v praxi tak, aby ju mohli vykonávať len fyzické osoby, ktoré sú odborne spôsobilé. Sociálny pracovník by podľa legislatívneho návrhu mohol sociálnu prácu vykonávať aj ako samostatnú prax v profesii sociálny pracovník. Podmienkou však bude, aby mal povolenie na výkon samostatnej praxe sociálneho pracovníka. Takéto povolenie má vydávať Slovenská komora sociálnych pracovníkov a asistentov sociálnej práce. 

 

Návrh z dielne ministerstva práce podrobili rozsiahlej kritike opoziční zákonodarcovia. Poslanec SDKÚ-DS Ľudovít Kaník nepovažuje tento zákona za dobrý, navrhuje ho dokonca vrátiť na dopracovanie, podľa neho je za ním schovaný biznis. "Biznis je v tom, že sa zavádza systém, že človek musí absolvovať konkrétny študijný odbor," povedal Kaník s tým, že ani povinné školenia nebudú zadarmo. Namieta, aby zákon striktne stanovoval povinnosti, veci by sa podľa neho mali nechať v dobrovoľnej rovine, napríklad školenia, či členstvo v komore. "Potom to bude v poriadku, lebo sa z toho dá preč to vynútené zapojenie sa do vecí, za ktoré treba platiť, ktoré vytvárajú bariéry, ktoré vytvárajú cechový systém a ja to budem kritizovať v každom odvetví," povedal počas rozpravy Kaník. 

 

Obdobný názor má aj jeho kolega Viliam Novotný (SDKÚ-DS). Tvrdí, že so sociálnych pracovníkov sa urobí regulované povolanie a budú musieť platiť registračný poplatok v komore. "Nepripravujete náhodou pre malú skupinu ľudí, ktorí budú v tej komore, celkom dobrý biznis? Nepripravujete náhodou celkom dobrý biznis pre vysoké školy, ktoré učia sociálnu prácu," pýta sa Novotný ministra práce Jána Richtera. 

 

Minister namieta, že členstvo v komore nebude povinné, ale dobrovoľné. Navyše kontroval, že v sociálnej práci sa biznis nerobí, sociálni pracovníci sú podľa neho najhoršie platení. O návrhu, ktorý do parlamentu predložil jeho rezort je však pripravený diskutovať. "Po 20 rokoch prijímame niečo úplne nové. Absolútne každého s týmto zákonom uspokojiť nie je ani možné," skonštatoval šéf rezortu práce. Podotýka však, že sa snažia vytvoriť systém, ktorý sa eventuálne do budúcnosti bude podľa požiadaviek aplikačnej praxe upravovať. 

 

Poslankyňa Viera Tomanová (Smer-SD) na margo opozičných kolegov prízvukuje, že predkladaný zákon je najmä o tom, aby sociálnu prácu vykonávali sociálni pracovníci, ktorí ju vyštudovali. "Je potrebné posilniť ich status a povedať im, áno, toto sú vaše povolania a budete ich robiť vy za takýchto podmienok," dodala Tomanová. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies