Opoziční poslanci v parlamente opäť neuspeli so svojimi zmenami

NETKY.SK • 10 December 2014, 11:39 • 2 min
Opoziční poslanci v parlamente opäť neuspeli so svojimi zmenami

BRATISLAVA - Kumulácia funkcií poslanca NR SR s postami v samospráve bude možná aj naďalej. Plénum NR SR dnes nepodporilo zmenu Ústavy SR od predstaviteľov SaS, ktorí chceli zamedziť možnosti získavania neodôvodnených výhod pre jednotlivé mestá a obce v rozpore s verejným záujmom.

slovakia

left justify in out

SaS presadzovala, aby funkcia poslanca NR SR nebola zlučiteľná aj s výkonom funkcie predsedu a podpredsedu samosprávneho kraja, primátora a zástupcu primátora, starostu a zástupcu starostu obce. Šéf liberálov Richard Sulík pred časom argumentoval, že na Slovensku je zhruba 2900 obcí, kým poslancov v NR SR je 150. "Nemôže mať preto každá obec zastúpenie v parlamente. V NR SR sa musia riešiť otázky tak, aby nemal nikto pocit, že niektorá obec bola nezaslúžene zvýhodnená, lebo jej starosta ako poslanec hlasoval za nejakú somarinu, aby si vyloboval na vláde nejakú výhodu na úkor iných obcí či spoločnosti. Takéto praktiky rozkladajú politický systém," tvrdil Sulík.

 

Vášáryová mäkší prístup RVR nepresadila

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) bude pri sankcionovaní vysielateľov postupovať tak ako doteraz. Poslankyňa Magdaléna Vášáryová (nezaradená) dnes nepresadila návrh, aby mohlo byť aj pri opakovanom porušení povinností možné využiť menej reštriktívne sankcie ako uloženie finančnej pokuty.

 

Zámer chovať nebezpečené pavúky či plazy obec posudzovať nebude

Obce nebudú musieť posudzovať zámer svojich občanov chovať jedovaté pavúky, obojživelníky, paryby alebo plazy. Poslanci NR SR dnes opäť odmietli návrh novely zákona o veterinárnej starostlivosti z dielne Martina Fecka (OĽaNO), ktorý chcel rozšíriť právomoc obcí udeľovať súhlas s chovom alebo držaním všetkých druhov nebezpečných živočíchov, nielen na triedy cicavcov, ako je to v súčasnosti.

 

Nové pravidlá rozdelenia obce M. Fecko opäť nepresadil

Pravidlá rozdelenia obce sa meniť nebudú. Poslanec NR SR Martin Fecko (OĽaNO) dnes opäť nepresadil novelu zákona o obecnom zriadení, ktorou chcel dosiahnuť, aby oddelenie časti obce od materskej obce mali v rukách len tí, ktorí sa chcú oddeliť. V súčasnosti sa o rozdelení rozhoduje v celoobecnom referende. Poslanec už s takýmto návrhom prišiel viackrát, parlament ho však vždy odmietol.

 

Sťaženie priznávania otcovstva mužom s deťmi od viacerých žien neprešlo

Pravidlá určovania otcovstva sa meniť nebudú. Plénum dnes nepodporilo novelu zákona o rodine od Alojza Hlinu (nezaradený), ktorý chcel sťažiť priznávanie otcovstva mužom s deťmi od viacerých žien.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies