Opoziční poslanci podali trestné oznámenie pre reštrukturalizáciu Váhostavu

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 16:24 • 2 min
Opoziční poslanci podali trestné oznámenie pre reštrukturalizáciu Váhostavu

BRATISLAVA - Opoziční poslanci Daniel Lipšic (NOVA), Igor Matovič (OĽaNO) a Ľubomír Galko (SaS) podali dnes na Generálnej prokuratúre (GP) SR trestné oznámenie na predstaviteľov spoločnosti Váhostav.

slovakia

left justify in out

Dôvodom má byť podozrenie zo spáchania niekoľkých trestných činov - akými sú podvod, poškodzovanie veriteľa, či marenie konkurzného konania.
     

"Celý proces reštrukturalizácie Váhostavu vyzerá byť, že je podvodný. Problém je v tom, že proces toho, ako prebieha reštrukturalizácia, je podvodný, napríklad to, ako sú prihlasované pohľadávky od fiktívnych firiem na Cypre a Belize," priblížil Lipšic s tým, že zároveň je podozrenie, že predstavitelia Váhostavu v čase, keď podpisovali zmluvy na výstavbu diaľnice v roku 2011 vedeli, že nebudú môcť zaplatiť svojim dodávateľom.
     

"Je veľmi dôležité, aby v tejto veci začali orgány činné v trestnom konaní čo najskôr konať aj preto, aby nebol schválený reštrukturalizačný plán Váhostavu," priblížil Lipšic. Zo zákona ho má súd totiž povinnosť zamietnuť, pokiaľ prijatie plánu bolo dosiahnuté podvodným konaním. "Máme dnes asi dva mesiace, kedy bude súd rozhodovať o potvrdení alebo nepotvrdení reštrukturalizácie. Je dôležité, aby trestné stíhanie začalo, aby mohla byť reštrukturalizácia zamietnutá, aby sa vytvoril časový priestor na to, aby mohli byť konkrétni veritelia Váhostavu, malí živnostníci, uspokojení v oveľa vyššej miere, ako navrhuje súčasný manažment v kauze Váhostavu," doplnil Lipšic.
     

Podľa Matoviča vláda Roberta Fica vládne už sedem rokov a mohla zmeniť zákon o reštrukturalizácii. "Dva roky súčasná vláda odmieta návrhy, ktoré sme v tejto oblasti predkladali v parlamente," podotkol Matovič.
     

Generálna prokuratúra reštrukturalizáciu Váhostavu už prešetruje. Ako dnes informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová, po komplexnom vyhodnotení medializovaných informácií, námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky vydal vo štvrtok (26.3.) písomný pokyn trestnému odboru GP SR, aby v súčinnosti s príslušníkmi Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) preverili okolnosti, ktoré predchádzali reštrukturalizácii Váhoslavu. "Príslušníci NAKA sa týmito okolnosťami začali zaoberať z úradnej povinnosti. Zároveň bol vydaný pokyn netrestnému odboru GP SR, aby prokurátor z hľadiska pôsobnosti v netrestnej oblasti zvážil vstup do reštrukturalizačného konania," dodala Predajňová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies