Opoziční poslanci navrhujú obmedziť vek sudcov

NETKY.SK • 23 Október 2015, 15:10 • 2 min
Opoziční poslanci navrhujú obmedziť vek sudcov

BRATISLAVA – Trojica opozičných poslancov predložila do parlamentu novelu ústavy, podľa ktorej by mal prezident SR povinnosť odvolať sudcu z funkcie, ak dosiahne vek 67 rokov. V súčasnosti ústava prezidentovi stanovuje len možnosť, že môže sudcu odvolať, ak dosiahne vek 65 rokov. Novelu ústavy predkladá trojica poslancov Pavol Hrušovský, Lucia Žitňanská a Ján Figeľ.

slovakia

left justify in out

S takýmto návrhom prišiel prezident SR Andrej Kiska v Deň Ústavy SR, 1. septembra. „Novela ústavy má jasne deklarovať povinnosť prezidenta odvolať sudcu, ak dovŕši vek 67 rokov. Teraz mal túto možnosť stanovenú veľmi široko, nejasne, bez objektívneho obmedzenia,“ povedal dnes pre agentúru SITA Hrušovský s tým, že na prvý pohľad je to možno malý krok, ale každá zmena, ktorá prinesie sprehľadnenie a skvalitnenie činnosti súdov, je vítaná a treba ju podporiť. „Každý krok totiž vedie k zlepšeniu vymožiteľnosti práva a to by malo byť cieľom tak opozície, ako aj vládnej strany," dodal. Hrušovský nepovažuje v súvislosti s nadchádzajúcimi parlamentnými voľbami túto novelu ústavy za účelovú. „Predsa v tomto volebnom období sme urobili v parlamente niekoľko zásadných zmien v súdnictve, a schválenie tejto ústavnej novely by som považoval aj za určité zavŕšenie snahy poslancov zmeniť na Slovensku súdnictvo k lepšiemu," zdôraznil.

 

Podľa platnej ústavnej úpravy prezident republiky môže odvolať sudcu všeobecného súdu po dosiahnutí veku 65 rokov. Predpokladom na takéto rozhodnutie prezidenta republiky je návrh Súdnej rady Slovenskej republiky, ktorý je súdna rada povinná podať. V Ústave Slovenskej republiky ani v nadväzujúcej zákonnej úprave nie sú ustanovené žiadne kritériá, ktoré určujú, akým spôsobom prezident republiky vykonáva túto svoju právomoc. „Z toho vyplýva, že rozhodnutie prezidenta republiky či, kedy a koho odvolá z funkcie sudcu, nemá prakticky žiadne objektívne obmedzenie,“ konštatoval Hrušovský s tým, že prezident republiky je ústavne zaradený k výkonnej moci. Toto ústavné postavenie priamo volenej hlavy štátu však podľa neho v súvislosti s prakticky neexistujúcim objektívnym obmedzením pri odvolávaní sudcov, ktorí dosiahli vek 65 rokov, vyvoláva otázky, či takáto úprava dostatočne garantuje nezávislosť súdnej moci od moci výkonnej.

 

Vzhľadom na uvedené skutočnosti opoziční poslanci navrhujú, aby dosiahnutie určitého veku sudcu bolo dôvodom zániku jeho funkcie ex constitutione. „Dosiahnutie veku 67 rokov je veková hranica, ktorá reflektuje predĺženie priemernej dĺžky života a súčasne aj obdobné vekové limity v iných štátoch, predovšetkým v členských štátoch Európskej únie,“ upozornil Hrušovský. Zároveň poslanci navrhujú aj prechodné obdobie pre sudcov, ktorí dosiahli vek 67 rokov pred nadobudnutím účinnosti tohto ústavného zákona. „Cieľom tejto úpravy je zabezpečiť, aby sa nenarušila rozhodovacia činnosť súdov a aby bol predsedom súdov poskytnutý dostatočný čas na riešenie personálneho obsadenia súdov,“ dodal.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies