Opoziční poslanci chcú zmeniť odvodové zaťaženie dohodárov

NETKY.SK • 8 Október 2014, 14:56 • 2 min
Opoziční poslanci chcú zmeniť odvodové zaťaženie dohodárov

BRATISLAVA – Opoziční poslanci Monika Gibalová (KDH) a Ivan Švejna (Most-Híd) chcú zaviesť minimálnu hranicu príjmu, do ktorej ľudia pracujúci na základe dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, nebudú zaťažení povinným dôchodkovým poistením.

slovakia

left justify in out

Tieto zmeny obsahuje novela zákona o sociálnom poistení, ktorú poslanci predkladajú na najbližšie rokovanie parlamentu. "Minimálna hranica príjmu nezaťaženého odvodmi sa stanovuje na aktuálnu výšku životného minima. Na rozdiel od stanovenia na pevnej a arbitrárnej hranici, podobne ako to navrhuje pri študentoch rezort práce, bude takáto úprava automaticky zohľadňovať zmeny v životnej úrovni," skonštatovali poslanci v dôvodovej správe.

 

Poslanci prichádzajú s týmto návrhom po tom, ako ministerstvo práce navrhlo, že študentom, ktorí pracujú na dohodu o brigádnickej práci, sa od budúceho roka má zvýšiť hranica zárobku, do ktorej nebudú platiť odvody, a to na jednotnú sumu 200 eur. Podľa poslancov tento krok je otvoreným priznaním toho, že vláda zlyhala pri svojom zámere, aby väčšina ľudí pracujúcich na dohodu skončila v klasickom pracovnoprávnom vzťahu. "Jediným dôsledkom výrazného zvýšenia odvodového zaťaženia dohôd bolo zníženie čistých príjmov, ktoré zasiahlo najvýraznejšie ľudí s nižším príjmom, študentov a dôchodcov," skonštatovali poslanci.

 

Podľa nich je síce vládny návrh, ktorý zvyšuje a zjednocuje výnimku pre študentov pracujúcich na dohodu krok správnym smerom, no v navrhovanej podobe je diskriminačný voči všetkým ostatným dohodárom. Preto sa rozhodli zaviesť minimálnu hranicu príjmu, do ktorej dohodár nebude zaťažený povinným dôchodkovým poistením, a to u všetkých typov práce na dohodu. "Nakoľko práca na dohodu je v prevažnej väčšine spôsob, akým ľudia získavajú dodatočný, zväčša nepravidelný príjem, nie je dôvod, aby sa výnimka zavedená pre študentov nevzťahovala na všetky skupiny pracujúcich," skonštatovali poslanci. Minimálnu hranicu príjmu nezaťaženého odvodmi chcú preto stanoviť na aktuálnu výšku životného minima. "Zlepší sa tak finančné postavenie, nielen študentov, ale aj dôchodcov, či ľudí s nižším príjmom. Takýto postup je v záujme občanov aj v súlade so správou Európskej únie, ktorá vyzýva k zníženiu daňovo-odvodového zaťaženia skupín s nižším príjmom," očakávajú poslanci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies